Situacija u Crnoj Gori kada je u pitanju HIV/AIDS je stabilna, ocijenio je ministar zdravlja, Kenan Hrapović navodeći da je stopa novoinficiranih niska.

Kako je saopšteno iz tog resora, Hrapović i sekretar ministarstva, Nikola Antović, učestvovali su na ministarskom sastanku Jugoistočne Evrope “Održivi odgovor za HIV i tuberkulozu”, koja je održana u Skoplju.

Hrapović je kazao da je, kada je riječ o HIV/AIDS-u, u Crnoj Gori epidemiološka situacija stabilna, prenose Vijesti.

“Registrovano je 228 osoba sa HIV pozitivnim statusom u Crnoj Gori od 1989. do 2016. godine, a što je posebno značajno, stopa novoinficiranih od HIV-a je relativno niska i stabilna“, rekao je Hrapović.

On je kazao da je i stopa sa AIDS dijagnozom niska, sa manjim fluktuacijama u 2015. godini.

Prema njegovim riječima, pozitivni rezultati u velikoj mjeri su ishod velike i dugogodišnje podrške i zajedničkog rada sa Globalnim fondom, koji je, za potrebe uspostavljanja i implementacije programa kontrole HIV-a i tuberkoloze u Crnoj Gori, obezbijedio 10,6 miliona dolara.

“Izazovi sa kojima se suočavaju države regiona, kada je u pitanju HIV su, u velikoj mjeri slični, a Hrapović je upoznao kolege koje je korake preduzela Crna Gora u prevazilaženju nekih od njih“, navodi se u saopštenju Ministarstva.
Kako su naveli, Hrapović je sa predstavnicima ministarstava iz regiona razgovarao o pronalaženju modaliteta za kreiranje odgovora na zarazna oboljenja, kroz rad na prevenciji i jačanju zdravstvenih sistema.