Račun

 

Prosječan avgustovski račun za električnu energiju za domaćinstva na nivou Crne Gore, ukoliko se izuzmu neočitana mjerna mjesta u objektima koji nijesu stalno nastanjeni, iznosi 37,56 eura, saopšteno je iz Elektroprivrede (EPCG).
“Domaćinstva u Mojkovcu bilježe najnižu prosječnu potrošnju u vrijednosti od 20,13 eura, dok je najveća prosječna potrošnja prethodnog mjeseca očitana u Ulcinju, gdje su domaćinstva u prosjeku potrošila električne energije u vrijednosti od 70,42 eura”, navodi se u saopštenju.
Čak 59,4 odsto domaćinstava dobiće račun u vrijednosti do 30 eura, od 30 do 50 eura19,9 odsto potrošača, od 50 do 100 eura njih 15,7 odsto, dok je potrošnja preko 100 eura očitana kod pet odsto kupaca.
“Broj redovnih platiša, koji su ostvarili pravo na popust, je 188,78 hiljada, odnosno 48,51 odsto domaćinstava u Crnoj Gori”, navodi se u saopštenju.
Iz EPCG su naveli da su domaćinstva u avgustu potrošila 134,86 miliona kilovatsati (kWh) električne energije, što je 1,5 odsto manje u odnosu na potrošnju ostvarenu u julu, dok je, u odnosu na prošlogodišnji avgust, potrošnja veća 4,74 odsto.
Iz EPCG su podsjetili da je u toku 11. ciklus akcije Podijelimo teret.
Potrošači iz kategorije domaćinstva, koji imaju dug po osnovu utrošene električne energije, isti mogu otplaćivati u fiksnim mjesečnim ratama od 20 eura, uz obustavu daljeg obračuna zatezne kamate i izuzeća od prinudnih mjera naplate.
Potrošači iz kategorije ostala potrošnja, mogu da se odluče da izmire četvrtinu, trećinu, polovinu ili cjelokupan dug, u zavisnosti od visine duga, u ratama koje ne mogu biti manje od 50 eura, a maksimalni broj rata je 30.
Akcija je počela 1. avgusta i traje do 31. oktobra.

Izvor: Vijesti.me