EMA Evropska agencija za ljekove je danas preporučila upotrebu remdesivira za liječenje pacijenata zaraženih virusom Kovid-19.

To je prvi lijek protiv novog koronavirusa čija upotreba se preporučuje u Evropskoj uniji, prenosi Euronews.
Lijek će se testirati na odraslima i starijima od 12 godina koji imaju upalu pluća i potreban im je dodatni kiseonik.
Američki predsjednik Donald Tramp i pojedini zdravstveni zvaničnici sugerisali su da je remdesivir jedan od obećavajućih ljekova za borbu protiv novog koronavirusa.
Studija sprovedena u aprilu pokazala je da su se pacijenti oboljeli od koronavirusa koji su liječeni remdesivirom oporavljali za 11 dana, dok je onima koji su primali placebo oporavak trajao 15 dana. To znači da je liječenje remdesivirom za 31 odsto skratilo vrijeme oporavka oboljelih.
Remdesivir je antivirusni lijek i prvobitno je razvijen za liječenje ebole.
Podsjetimo, medicinska direktorica Kliničkog centra Crne Gore Marina Ratković nedavno je u razgovoru za CdM kazala da će Crna Gora u julu dobiti količinu remdesivira koja je dovoljna za liječenje 300 pacijenata oboljelih od koronavirusa.
“Uspjeli smo da uđemo u grupu onih kojima će biti dozvoljena upotreba Remdesivira, za neki budući period. Naručićemo količine lijeka za 300 pacijenata, jer takva vrsta ljekova se ne daje van-hospitalno, i daje se onima koji imaju ozbiljnih zdravstvenih problema. Nije to jednostavno dati jer dajete lijek, a morate očekivati negativne učinke na drugoj strani. Ovo je lijek za srednje teška i teška stanja sa Covid19”, objasnila je tada Ratković.