Ekološki pokret “Ozon” podržao je inicjativu predsjednika Skupštine opštine (SO) Nikšić, Nemanje Vukovića, da Nikšić dobije status grada.

“Nas raduje jednoglasna podrška odbornica i odbornika, što je nažalost veoma rijedak primjer. Za nas je ovo još jedan motiv više da istrajemo u naporima da Nikšić dobije infrastrukturne uslove da prati status grada, prije svega Centar za upravljanje otpadom sa najsavremenijom tehnologijom“, navodi se u saopštenju za javnost direktora “Ozona”, Aleksandra Perovića.
Kako je istakao, njihovi ciljevi su maksimalna pokrivenost domaćinstava komunalnim uslugama i postrojenjem za prečišćavanje otpadnih voda, kao i povećanje zaštićene teritorije stavljanjem voda gornje Zete pod ogovovarajući status.

“Što je po nama park prirode, ozelenjavanje grada, formiranje upravljačkog tijela za zaštićene prostore, razvoj turizma naročito u dijelu naučnog, sportskog i zdravstvenog, formiranje biciklističkih staza oko jezera, podsticaji za građane za korišćenje ekološki prihvatljivih vidova energije tokom sezone grijanja kako bi se spriječilo aerozagađenje, obezbjeđivanje energetske efikasnosti kolektivnih stambenih objekata, vanistitucionalno obrazovanje, povećanje interesovanja javnosti za aktivno učešće u procesu donošenja odluka koje se tiču životne sredine, obezbjeđivanje maksimalne transparentnosti lokalne uprave, što su sve podrazumijevane pretpostavke za funkcionalnost gradova”, naveo je Perović.