Ministarstvo finansija objavilo je da je ukupan državni dug Crne Gore na kraju septembra iznosio je 3,66 milijardi eura, što je 79,45 odsto procijenjenog bruto-domaćeg proizvoda.

Koristeći se i dalje procjenom iz juna da ekonomija ima pad samo 6,8% urađen je ovaj obračun.

Institut za strateške studije i projekcije (ISSP) očekuje da će pad BDP-a u ovoj godini biti na nivou od 15 do 17 odsto, a Centralna banka je procijenila da je moguće da to bude oko 17 odsto.

Podaci CBCG sa kraja prošle sedmice o drastičnom padu prihoda od turizma i izvoznih usluga, kao najznačajnije grane crnogorske ekonomije, ukazuju da bi pad mogao biti i značajno veći.

Ukoliko bi pad ekonomije bio 15 odsto, državni dug od 3,66 milijardi bi iznosio 88 odsto BDP-a. U okviru ukupnog javnog duga države računaju se državni dug, ali i dug lokalnih samouprava, koji sada nije saopšten.

Državni depoziti na kraju septembra iznosili su 271 milion eura, pa državni dug sa depozitima iznosi 73,55 odsto BDP-a.

Na kraju prošle godine državni dug, uključujući depozite od tadašnjih 597 miliona, vrijedio je 62,85 odsto BDP-a, dok je nominalno porastao sa 3,1 na 3,88 milijardi.

Najznačajniji dio duga odnosi se na emitovane euroobveznice od 1,22 milijarde eura, dugovanje kineskoj Eksim banci za do sada povučeni iznos novca za gradnju auto-puta od 664 miliona eura, dva sindicirana zajma od po 250 miliona.

Krajem marta dug Eksim banci za do tada biće 21 milion više nego trenutno. To se desilo jer se od banke novac uzima u dolarima, a kod nas je obračun u eurima.
Kurs dolara je od marta imao pad u odnosu na euro, što je uticalo i na manji dug.

Izvor: Vijesti