Država će sa više od 60 miliona eura subvencionisati zarade u privatnom sektoru, od čega je do sada isplaćen 51 milion, kazao je državni sekretar u Ministarstvo ekonomije Milan Srzentić.

Srzentić je u Jutarnjem programu TVCG pojasnio da je pomoć od maja do septembra iskoristilo više od 15.000 privrednika, kojim je isplaćen 51 milion eura. Podsjetio je i da je Vlada prošle sedmice, na predlog Ministarstva ekonomije, odlučila da za još dva mjeseca produži Program subvencionisanja zarada.

Navodi i da je oko 73.000 zaposlenih bilo na neki način korisnik Vladine podrške u jednom ili više mjeseci.

“Govorimo o oko dvije trećine realnog sektora, koje su bili korisnici Vladine podrške u prethodnih šest mjeseci. Isplaćen je ukupno 51 miliona eura, a sa predviđenim sredstvima za još dva mjeseca, ta brojka će preći 60 miliona eura, za oko više od 15.000 privrednih subjekata”, kazao je Srzentić.

Kaže i da to ne može riješiti sve probleme privrede, kao i da to niko ne očekuje, ali da je ta pomoć pomogla privrednicima da prežive.

“Podrška nije bila mala, bila je značajna, da li je dovoljna da riješi sve nagomilane probleme u ovom trenutku sigurno da nije, a da li je značajna sigurno da jeste”, kazao je Srzentić i pozvao privrednike da iskoriste sve vrste podrške koje će biti na raspolaganju do kraja godine.

“Vlada je zaista opredijelila značajna sredstva za saniranje posljedica ove krize. Za opstanak moramo da se izborimo svi zajedno”, poručio je Srzentić.

Razumije i novu zabrinutost naših ugostitelja i privrednika, zbog zabrane rada u pojedinim opštinama.

“Ova kriza definitivno ne pogađa samo jedan segment poslovanja, osim problema prihoda, tu su i problemi sa likvidnošću, fiksnim troškovima poslovanja, plasmanom, naplatom potraživanja. Moje mišljenje je da je set podrške Vlade takođe bio višedimenzionalan na način da odgovori svim potrebama”, naveo je Srzentić.

Podsjeća da je prvi set mjera bio namijenjen gašenju vatre, odnosno odlaganju obaveza.

Drugi set se odnosio na ono najnužnije isplatu zarada, da bi u trećem paketu, kako kaže Srzentić, prešli na ono što treba da popravi likvidnost privrede.

Podsjetio je i da je Vlada prošle sedmice, na predlog Ministarstva ekonomije, odlučila da za još dva mjeseca produži Program subvencionisanja zarada, u cilju ublažavanja negativnih efekata epidemije novog koronavirusa, odnosno da omogući subvencionisanje dijela oktobarskih i novembarskih zarada.