Ekonomski analitičar Predrag Drecun podržao je odluku Vlade da se vrati državi Luka Bar, Port of Adria, Željezara i Pomorski saobraćaj i ocijenio da monopole i državne resurse nije trebalo privatizovati.

On je istakao da je to bila pogrešna strategija ranijih vlada da se sve privatizuje.
Vlada bi na narednoj sjednici trebalo da stavi van snage odluku kojom je preduzeću Pomorski saobraćaj 2019. dato upravljanje trajektom Kamenari-Lepetane bez koncesije. Drecun smatra da je to strateški dobra odluka.

On je izjavio da je ovaj potez ekonomski opravdan sa aspekta države. On misli da država može, ako bi ona to organizovala da ubira mnogo veće prihode. Slično je i sa ostalim infrastrukturnim privrednim subjektima poput Luke Bar i ostalih.

Vlada je od decembra krenula da otkupljuje akcije Luke Bar, a počeli su i razgovori o preuzimanju preduzeća Port of Adria ili nekadašnjih Kontejnerskih termiala koji su bili dio Luke.

Drecun podržava i taj potez Vlade.

Po mišljenju Drecuna i analizama koje je radio sa eminentnim stručnjacima, misli da je Luka Bar jedan od najvećih, ako ne i najveći resurs koji Crna Gora ima i on se mora iskoristiti. Luka mora biti pod državnom upravom i povezati se drumskim, željezničkim saobraćajem, vazdušnim koliko je moguće, ali najprije tu je autoput. Moguće je razviti i velike energetske potencijale. Generalno rascjepkati Luku bilo je pogrešno.
Za model po kom je država preuzela Željezaru Nikšić, Drecun je kazao da ne može reći da li je optimalan.

Drecun ističe da ako je donijeta odluku da Željezara treba da nastavi da radi, treba se posvetiti svim pozitivnim efektima tog modela. Ako bude inventivnosti i menadžerske kreativnosti Željezara može da nastavi da radi, jer očekuje nas lijep period kada je u pitanju razvoj energetskih potencijala u svijetu i mogućnost plasmana na tržištu svega što Crne Gora ima.

On je zaključio da neki potezi pokazuju dobru namjeru Vlade da nešto radi, ali sporna je politička podrška thničkoj Vladi i neodrživo je da stranke koje su na ivici cenzusa vode državu bez legitimiteta. Sudar ta dva vektora može da bude problematičan za Vladu, zato smatra da su izbori što prije dobro rješenje jer će pasti tenzije.

Govoreći o inflaciji, Drecun je rekao da cijene hrane u svijetu padaju dok se kod nas to još ne dešava.

Izjavio je da je Crnoj Gori rast cijena podiglo nekoliko faktora – uvozne cijene na koje ne možemo da utičemo, možemo na maržu i faktor koji utiče na inflaciju je uticaj izbjeglica nakon ukrajinskog rata. Pod rastom tražnje došlo je do rasta cijena.

On je naveo da očekuje da se naredne godine otvore nove ekonomske perspektive na globalnom nivou.