usscg

Unija slobodnih sindikata (USSCG) će o novom opštem kolektivnom ugovoru (OKU) pregovarati do kraja septembra, a ukoliko ne dođe do njegovog usaglašavanja i potpisivanja, krenuće u druge aktivnosti, kako bi sačuvala dostojanstvo i minimum prava za desetine hiljada zaposlenih.

 

Generalni sekretar USSCG, Srđa Keković, kazao je da je izvršni odbor te radničke asocijacije zauzeo izričit stav da će o novom OKU-u pregovarati još do kraja septembra ove godine.

 

„Ukoliko novi OKU ne budemo usaglasili i ne bude izvjesno da ćemo ga potpisati do kraja septembra, USSCG će krenuti u druge aktivnosti, jer jednostavno moramo da tražimo izlaz kako da sačuvamo dostojanstvo i minimum nekih prava za desetine hiljada zaposlenih u Crnoj Gori koji se naslanjaju na OKU“, rekao je Keković na konferenciji za novinare povodom godinu od parlamentarnih izbora i formiranja nove Vlade.

 

On je rekao da desetine hiljada zaposlenih upravo uživa neka osnovna prava, kao što su uvećanje zarade za prekovremeni noćni i praznični rad, uvećanje broja dana godišnjeg odmora, pravo na plaćeno odsustvo u raznim situacijama, minuli rad i jednokratne pomoći.

 

Keković je podsjetio da se o novom OKU-u pregovara od početka prošle godine, na šta ih je obavezao Zakon o radu koji je stupio na snagu 7. januara prošle godine.

 

„Ostavljen je rok do kraja decembra prošle godine da ispregovaramo novi OKU. To nijesmo uspjeli da uradimo. Stav USSCG i kolega iz druge sindikalne centrale je bio da OKU, koji je trenutno na snazi, sadrži minimum nekih prava i da ispod tog minimuma ne možemo da idemo. Nijesmo imali razumijevanja od socijalnog partnera, Unije poslodavaca (UPCG), i tada smo uputili inicijativu kolegama iz Saveza sindikata (SSCG) i UPCG da zajedno pokrenemo izmjene Zakona o radu kako bi se za godinu odložilo donošenje novog OKU-a. Na tu našu inicijativu poslodavci nijesu odgovorili, zato smo mi sa kolegama iz SSCG podnijeli inicijativu Skupštini i dobili smo novi rok do kraja decembra ove godine“

Izvor: Mina