Deksametazon nikako ne uzimati na svoju ruku Lijek Deksametazon može pomoći u liječenju pacijenata oboljelih od koronavirusa, kako pokazuju rezultati biritanske studije. Ali ipak treba sačekati potvrdu tih, ali i rezultate drugih studija, kaže Željka Božović iz Agencije za ljekove i medicinska sredstva. Građanima poručuje da nikako ne bi trebalo sami da uključuju ovaj lijek u terapiju, te da nema potrebe da stvaraju zalihe. "To je lijek koji jeste dugo u potrebi, ali i lijek koji ima i brojna neželjena dejstva. Njegovo korišćenje van striktno definisanih protokola može donijeti više štete nego koristi. Pacijenti ne bi sami nikako trebalo da sami uključuju Deksametazon, a ni da pokušavaju da stvaraju zalihe, jer to nije potrebno", rekla je Božović u Jutarnjem programu TVCG. Napominje da se lijek koristi kod pacijenata na bolničkom liječenju. "Ako ne od naših pacijenata bude zahtijevao bolnički tretman, lijek je dostupan u Crnoj Gori, registrovan je, imamo lijek i za oralnu i parenteralnu terapiju, kao što je studija pokazali. I dok je trajala pandemija, nijesmo imali deficit ovog lijeka", tvrdi Božović. Izvor: RTCG
Zalihe lijeka Mercaptopurinum, koji se koristi za liječenje akutne leukemije, danas su dopunjene i pacijenti terapiju mogu preuzeti u Montefarmovim apotekama u Glavnom gradu, rečeno je iz te zdravstvene ustanove.
Kako se navodi, terapija se može preuzeti u apotekama „Kruševac“ na Bulevaru Svetog Petra Cetinjskog , „Zabjelo“ u ulici Jerevanska, „Podgorica“ u ulici Slobode, kao i u apoteci „Sahat kula“ u ulici Oktobarske revolucije.
Iz Montefarma su kazali da će lijek do kraja dana biti isporučen i drugim apotekama u više crnogorskih opština.
Lijek će biti dostupan u apotekama “Eskulap” u Bijelom Polju, “Hipokrat” u Beranama i “Jatros” u Rožajama.
Izvor: Agencija MINA