Staračke naknade za mjesece januar i februar, biće isplaćene do kraja ove sedmice, a iznosiće dva miliona eura.

Staračke naknade su obezbijeđene za 3,32 hiljade poljoprivrednika.
To je “Vijestima” zvanično rečeno iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede (MPŠV) kojim rukovodi Vladimir Joković. Resor ove naknade kako su naveli, isplaćuje nakon usvajanja Agrobudžeta, a ovogodišnje su uvećane na 315 eura.
Agrobudžetom za 2024. za ove isplate planirano je 12,84 miliona eura. Na staračku naknadu pravo ima nosilac poljoprivrednog domaćinstva ako je stariji od 65 godina (za muškarce), odnosno 60 godina (za žene), živi na selu, bavi se poljoprivredom i ne ostvaruje primanja po drugom osnovu.
Ova naknada je definisana Zakonom o poljoprivredi, a od 2015. godine je bila vezana na nivo od 50 odsto minimalne penzije. U 2021. je ta granica, na predlog poslanika Demokratske Crne Gore, povećana na 70 odsto minimalne penzije.
Iz MPŠV su naveli da se staračke naknade za januar i februar zavisno od usvajanja Agrobudžeta, isplaćuju u drugoj polovini marta, te da se generalno daju početkom mjeseca za prethodni.
“Prema zakonskim normama, iznos staračke naknade je 70 odsto minimalne penzije, tako da je od 1. januara 2024. ovaj iznos korigovan sa prethodnih 207,45 eura na 315 eura”, naveli su iz MPŠV.
Direktor Direktorata za poljoprivredu Miroslav Cimbaljević je tokom predstavljanja Agrobudžeta, juče pojasnio da su staračke naknade vezane za tu uredbu pa će biti isplaćene nakon njegovog usvajanja. On je pojasnio da će Agrobdužet postati operativan nakon izlaska u Službenom listu, što očekuju danas.
“Agrobudžet će danas ili sjutra izaći u Službenom listu, pa će biti operativan za sva zaostala potraživanja, uključujući staračke naknade za dva mjeseca, za januar i februar. Za 3.3 hiljade korisnika biće isplaćene vrlo brzo”, kazao je Cimbaljević.
U 2020. godini ova naknada iznosila 64,41 euro, u 2021. godini 72,89 eura, u 2022. godini 177 eura, u 2023. godini 207 eura, a sada je 315 eura, radi povećanja minimalne penzije.
Izvor: Vijesti