Stečajni upravnik nikšićkih Rudnika boksita, Mladen Marković i vlasnik Uniprom metali, Veselin Pejović potpisaće najkasnije za deset dana Ugovor za kupovinu imovine rudnika vrijedan 5,39 miliona EUR.

Predstavnik samostalnog sindikata, Nikola Žugić kazao je da im je to saopšteno na sastanku koji je održan juče sa stečajnim upravnikom.

“Radnicima bi do kraja mjeseca trebala da budu isplaćena potraživanja iz prvog isplatnog reda za 24 minimalne zarade što iznosi po oko 4,63 hiljada EUR”, rekao je Žugić.

Boksitašima bi, kako je kazao, trebalo do sredine novembra da bude povezan i radni staž za dvije godine od kako su u stečaju.

Stečajni upravnik nije mogao da odgovori predstavnicima sindikata koliko će od 190 radnika ostati zaposleno nakon što Pejović preuzme boksite.

“Saopštio nam je da to nije u njegovoj nadležnosti, ali da će, prema nekim nezvaničnim informacijama, uslijediti razgovori Pejovića i predstavnika Ministarstva ekonomije po tom pitanju, kao i da bi trebalo da bude nekih pozitivnih pomaka”, kazao je Žugić.

Prema njegovim riječima, Pejović, kako je saopšteno sindikatu, ni u kom slučaju neće odustati od kupovine boksita.

M.M.