Demokratska narodna partija (DNP) pozdravila je inicijativu o podizanju spomenika, kako su kazali, najvećem filmskom reditelju u istoriji crnogorske kinematografije, Živku Nikoliću, navodeći da je inicijativu prije svih morala pokrenuti država.

Funkcioner demokratske narodne partije, Dragan Koprivica, kazao je da iza humane inicijative o podizanju spomenika izbija naličje aktuelne vlasti, “koja i dalje ignoriše značaj te neponovljive ličnosti, kojom bi se dičile i države mnogo veće od naše”.

On je ukazao da je inicijativa Živkovih najbližih članova familije došla povodom 75 godina od rođenja stvaraoca i 15 godina od smrti.

“Ali, tu inicijativu je prije svih morala pokrenuti država Crna Gora, koja i dalje nema sluha za svoje velikane. Njoj je laganije uz pomoć režimskih poslenika sprovoditi kulturnu politiku po sistemu: koji umjetnik je za Crnu Goru, a koji, navodno, protiv nje”, rekao je Koprivica.

Prema njegovim riječima, kontrolorima u crnogorskoj kulturnoj politici nije bilo dovoljno ni što je Nikolić jednom za TV Crne Gore izjavio da samo lud čovjek može mrzjeti svoju domovinu.

Koprivica je naveo da je Nikolić Crnu Goru volio na osoben način, iz kritičke vizure, a tako moćno, da svako njegovo ostvarenje, od dokumentarnih do igranih filmova, predstavlja po jednu poemu svojoj domovini.

“No, šta to vrijedi kad neko iz nekog sjenovitog kabineta, kao suvišni čuvar i spasilac Crne Gore, zavideći na Živkovoj veličini, ocijeni da su „Živkovi filmovi nepoželjni“, dodao je on.

M.M.