Društvo mladih ekolaga Nikšić

U okviru projekta ”Korak ka održivom gazdovanju vodama” Društvo mladih ekolaga Nikšić podijelilo je kante za odlaganje otpada jednom broju poljoprivrednika i mještana koji žive neposredno uz rijeku Zetu. Istim projektom nastala je brošura Analiza uticaja poljoprivrede na gornji tok Zete, koju smo tokom iste akcije juče (8. 4. 2021. godine) predstavili poljoprivrednim proizvođačima ovog kraja.

Brošura sadrži pregled zagađivača Zete i nudi adekvatne predloge za popravljanje stanja ovog vodotoka koji ima veliki značaj za Crnu Goru, opštinu Nikšić i mještane koji žive na njenim obalama.
“Zajednički možemo pomoći rijekama Nikšićkog polja, koje su izložene koncentrisanim i rasutim izvorima zagađenja. U tom cilju, važno je adekvatno odlagati otpad koji nastaje kao rezultat poljoprivredne proizvodnje u blizini rijeka. Poljoprivredna proizvodnja u ovom dijelu toka je različita i intenzivna, pa je naša procjena bila da skrenemo pažnju javnosti i samih domaćinstava na važnost pravilnog tretiranja otpada koji nastaje tokom ovog procesa”, kazali su iz DMEN-a.
Naljepnice na kantama sadrže poziv u smjeru odgovornog odnosa prema svojoj životnoj sredini.
“Veliko interesovanje poljoprivrednika i predlozi koje su izložili, pokazali su nam da Zeta ima mještane kojima je stalo da se ona očuva, očisti i unaprijedi.
Izrada Analize uticaja poljoprivrede na gornji tok Zete i podjela kanta poljoprivrednicima, aktivnosti su projekta koji je nastao kao izraz potrebe da se napravi korak prema poboljšanju stanja voda Nikšićkog polja. Da bi se došlo do zadovoljavajućeg stanja, potrebno je imati bolju koordinaciju nadležnosti lokalnih i državnih službi, nevladinog sektora i građana. Tokom projekta, upravo smo radili na poboljšanju komunikacije između ovih činilaca kroz direktne razgovore, fokus-grupu i organizovanje treninga tokom kojeg su prikazani problemi sa kojima se suočavaju vode na teritoriji opštine Nikšić.
Raditi na podizanju svijesti građana mora biti prioritet, kako bi se vratio sjaj rijekama Nikšićkog polja”, ističu oni..
Projekat ‘’Korak ka održivom gazdovanju vodama’’ finansijski je podržan na javnom konkursu od strane Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja.