DMEN

Društvo mladih ekologa Nikšić će, oslanjajući se na strateški cilj razvoja saobraćaja kroz ekološku održivost, organizovati predavanje na temu „Crna Gora i emisije izduvnih gasova-standardi i izazovi”.

Osnovni zadatak predavanja je transfer znanja o trenutnoj situaciji, dostignućima i planovima koji se tiču zelenog transporta kod nas i u EU kao i mjerama koje se preduzimaju za smanjenje emisija CO2.
Predvanje će se održati u četvrtak 19. 11. 2020. godine u prostorijama Društva mladih ekologa (Bulevar 13 jul 5D/51 (Zgrada Ibon)) sa početkom u 18h.
Saobraćaj je globalno značajan izvor zagađenja vazduha a naročito drumski saobraćaj koji je značajan činilac zagađenja u urbanim sredinama. Uprkos unaprijeđenjima tehnologije i promociji čistijih motora i čistijeg goriva, zagađenje koje potiče od saobraćaja stalno se uvećava, jer se zbog rastuće ljudske populacije uvećava intenzitet saobraćaja, kao i broj prevoznih sredstava.
Strategijom razvoja saobraćaja Crne Gore za period 2019-2035 definisano je 5 strateških ciljeva: Ekonomsko blagostanje(1), Dostupnost, obavljanje operacija i kvalitet usluga(2), Sigurnost i bezbjednost(3), Integracija u EU (4) i Ekološka održivost (5).