Odbornici Demokratskog fronta u Nikšiću podnijeće urgenciju Vrhovnom državnom tužilaštvu kojom će tražiti da im se predoči da li će njihova krivična prijava, podnijeta u maju prošle godine o nezakonitom zapošljavanju u organima lokalne uprave, biti procesuirana ili odbačena.

 

Odbornik Fronta iz Pokreta za promjene, Arsenije Lalatović, ponovio je optužbe da je 2012.godine u Nikšiću “izvršena politička korupcija kada je po partijskoj liniji uposleno više osoba” zbog čega su podnijeli prijavu.

“Nijesmo dobili informaciju od vrhovnog državnog tužilaštva u kojoj je fazi postupak, već smo iz medija saznali da je 87 osoba nakon provjere Upravne inspekcijeu organima lokalne uprave ostalo bez posla. To pokazuje da su naši navodi bili ispravni i očekujemo da tužilaštvo završi svoj postupak i imenuje ko je dobio otkaz, kao i nalogodavace koji su omogućili da se na nezakonit način stiče korist i uništava budžet”, rekao je Lalatović na konferenciji za novinare.

Prema njegovim riječima,87 otpuštenih nije konačna brojka, jer je znatno više nezakonito uposlenih u javnim ustanovama ,preduzećima i organima lokalne uprave, za koje, kako vjeruju, nije bilo javnog oglašavanja.

“Iz javnosti smo saznali da među tih 87 ima i onih koji su nezakonto uposleni prije 10 i 12 godina, što pokazuje da je Upravna inspekcija ispitavala slučajeve nezakonitog zapošljavanja i prije više od 15 godina “,rekao je Lalatović.

On je ukazao da je 60 osoba opet primljeno nezakonitio i pozvao Vrhovno tužilaštvo da obrati pažnju na rad Upravne inspekcije po tom osnovu kako bi i taj postupak dobio valjani epilog i naveoi da su neki na rukovodećim mjestima u organima lokalne uprave i javnim ustanovama nezakonito primljeni.

“Aktuelna vlast u kontinuitetu nanosi štetu građanima NIkšića, kome ne treba više od 300 zaposlenih u organima lokalne uprave”, ocijenio je Lalatović i podsjetio da su zbog brojnih afera vlasti do daljneg napustili zasijedanje Skupštine.

Odbornik Fronta iz redova Nove srpske demokratije Janko Milatović, ukazao je da je Nikšić najveći tranzicioni gubitnik u Crnoj Gori, čemu je, dodao je, doprinijela aktuelna vlast u dugogodišnjoj vladavini.

Milatović je kazao da u opštini skoro da nema proizvodnje i zamjerio vlasti što nije dovela ni jednog novog investitora koji bi ulagao u razvijanje proizvodnjih procesa kako bi se mogao uposliti određeni broj mladih ljudi.

On je naveo primjer više kolektiva među kojima je izdvojio najnoviji slučaj Metalca u stečaju, za čiji ogromni prostor sa halama, kako je kazao, postoji bojazan da će biti pretvoren u gradsko – građevinsko zemljište.

Milatović tvrdi da je Nikšić grad iz koga je u zadnje tri – četiri godine najviše otišlo mladih i pohvalio lokalnu upravu što je uspjela natjerati investiture da počnu gradnju objekata na mjestima na kojima su bili ostavili “udarne rupe u centru grada preko puta opštine , Dom vojske i pijace”.

“Ostao je neriješeni gorući problem Doma revolucije za koji je raniji ministar Branislav Mićunović, prelazeći na novu funkciju,obećao da će rekonstrukcija početi najkasnije do kraja 2016.godine. S obzirom da nema nikakve najave o gradnji očigledno je riječ o bacanju prašine u oči građanima NIkšića”, ocijenio je Milatović.

Govoreći o ekonomskoj situaciji u opštini odbornik Fronta iz redova PZP-a Radoje Karadžić ukazao je na neodrživost lokalnih javnih finansija i istakao da je grad zadužen od 40 do 50 miliona EUR.

Karadžić je kazao da javna preduzeća i ustanove godišnje negativno posluju sa nekoliko miliona EUR i naveo primjer Sportskog centra koji “godišnje proizvede million EUR gubitka”.

“Nema javnih preduzeća i ustanova koji ne posluju sa gubitkom, a nedomaćinsko poslovanje je odlika ove vlasti, koja se nije potrudila ni da izboksuje od devet do 13 miliona od EPCG na ime koncesija po korišćenju Bilećkog jezera, kao ni devet do 12 miliona od eksplozije na VIru, a usput se zadužuju uzimanjem novih kredita”, rekao je Karadžić.

Govoreći o rekonstrukciji aerodrome na Kapinom Polju, kao najvećem investicionom projektu, za koga su sredstva obezbijeđena iz IPA fondova, Karadžić je kazao da im neće dozvoliti da se taj “prostor pretvori u NATO bazu, kako se čuju informacije iz okruženja”.

Odbornik Fronta iz Nove Marko Kovačević rekao je da se politikom lokalne vlasti Nikšić u pretvara u “kockarnicu i veliki supermarket koga vikendom posjećuju njegovi bivši stanovnici”.

Kovačević je kazao da je jedini put ka poboljšanju situacije i u Nikšiću i Crnoj Gori prelazna Vlada koja bi organizovala slobodne izbore i na državnom i opštinskom nivou.

Odbornik Fronta iz PZP-a Vladan Raičević podsjetio je na njihovu inicijativu da se teniser Novak Đoković proglasi počasnim građaninom Nikšića, što kako je kazao, nije Skupština ni razmatrala.

“To je po malo diskutabilno, s obzirom da su sportskom velikanu dodijelili najviše opštinsko priznanje Nagradu 18 septembar i ukazuje da je riječ o pokušaju obesmišljavanja naše inicijative zarad dobijanja jeftinih političkih poena”, rekao je Raičević i najavio da će biti istrajni u inicijativi da se Đokoviću dodieli priznanje počasnog građanina.