Predsjedništvo Demokratskog fronta (DF) odlučilo je da se 20. i 23. decembra organizuju protestni skupovi u Podgorici i potvrdilo raniju odluku da njegovi poslanici, do daljnjeg, neće učestvovati u radu Skupštine Crne Gore.

Predsjedništvo DF-a je danas analiziralo sve aspekte teške političke krize nastale zbog, kako se navodi, nespremnosti aktuelnog režima da se odrekne od dugogodišnje sistemske i organizovane krađe izbora, zloupotreba državnih resursa i službi i političke korupcije.

„Zaključeno je da se isključivo politikom protesta i demokratskim pritiskom može doći do formiranja prelazne Vlade i održavanja prvih fer i slobodnih izbora u Crnoj Gori“, kaže se u saopštenju.

Podsjeća se da je DF, bez prekida, u protestima za formiranje prelazne Vlade od 27. septembra, na kojima se zajedno sa desetinama hiljada slobodnih građana, bori za osnovna ljudska prava i fer i slobodne izbore, i da je odložio protestne skupove u Podgorici kako bi ostavili prostor ostatku opozicije da se pregovorima izbori za prelaznu Vladu.

„Kako od toga najvjerovatnije neće biti ništa, Predsjedništvo DF-a je donijelo odluku da se i u nedjelju, 20. decembra i u srijedu 23. decembra organizuju dva protestna skupa u Podgorici“, kaže se u saopštenju.

Predsjedništvo DF-a, na ovaj način, ohrabruje sve slobodnomisleće i prodemokratske strukture u zemlji da im se pridruže u borbi za prelaznu Vladu.

„Kao jedinog realnog mehanizma za sprječavanje izbornih krađa, pritisaka, ucjena i malverzacija i dokazuje da politika demokratskih, mirnih, nenasilnih, ali upornih i odlučnih protesta, nema alternativu u borbi za demokratiju i slobodu“, dodaje se u saopštenju.

Predsjedništvo DF-a poziva sve građane Podgorice da se masovno priključe mirnim i nenasilnim protestima i daju svoj doprinos borbi za slobodu, demokratiju i promjene, bez kojih nema prosperiteta za našu državu, našu djecu i porodice.

„Vidimo se 20. i 23. decembra na platou ispred Skupštine Crne Gore, na slobodnoj teritoriji. Sloboda ili ništa“, poručili su iz DF.