Predstavnici izabranih doktora i ministar zdravlja Kenan Hrapović sastali su se juče i, kako su Pobjedi saopštili, definisali konkretne aktivnosti kojima će se, kroz partnerski odnos, dalje nadgrađivati sistem elektronskog zakazivanja i realizovati program kontinuirane medicinske edukacije, u skladu sa potrebama ljekara.

Izabrani doktori za odrasle u četvrtak su ministru uputili otvoreno pismo i ukazali, pored ostalog, na manjakvosti elektronskog sistema zakazivanja koji ih je, kako su istakli, pretvorio u administrativne radnike.
Iz Ministarstva zdravlja za Pobjedu su kazali da se ministar sastao sa predstavnicima Udruženja doktora porodične medicine, ali nijesu precizirali na koji način će tačno da otklone nepravilnosti na koje su ljekari ukazali.
“Prepoznali smo da u komentarima ljekara iz Udruženja postoje elementi koji mogu do prinijeti unapređenju sistema elektronskog zakazivanja. Ministarstvo zdravlja je uvijek spremno za svaku vrstu inicijative koja može unaprijediti zdravstveni sistem. Na sastanku su definisane konkretne aktivnosti kojima će se, kroz partnerski odnos, dalje nadgrađivati sistem elektronskog zakazivanja i realizovati program kontinuirane medicinske edukacije, u skladu sa njihovim potrebama”, kazali su oni.
Kako su dodali, predstavnici Udruženja iznijeli su nedoumice, probleme i sugestije vezano za sistem funkcionisanja primarnog nivoa zdravstvene zaštite, te su zajedno ocijenili da izabrani ljekar treba da bude kamen temeljac zdravstvenog sistema.
“Istaknuto je da pacijenti primarno treba da budu upućeni na izabranog ljekara, a da su ljekari specijalisti sa sekundarnog i tercijarnog nivoa njihovi konsultanti”, kazali su iz resora Hrapovića.
Ni predsjednica Udruženja doktora opšte/porodične medicine dr Marija Stanišić nije željela da iznosi detalje sa sastanka. Ona je za Pobjedu rekla da su dobili obećanje da će Ministartsvo zdravlja učiniti sve da uvaži njihove primjedbe.
Istakla je da je elektronski sistem zakazivanja pregleda poremetio štošta u sistemu primarne zdravstvene zaštite, te da ostaje puno toga u narednom periodu da se popravi. Ponovila je navode iz pisma ljekara da je novim sistemom vrijeme koje doktor treba da posveti pacijentu potpuno izgubljeno u administrativnim obavezama.