Očuvanjem postojećih resursa i njihovim racionalnim korišćenjem, unaprijeđenjem zdrave poljoprivredne proizvodnje i podsticajnim mjerama za proizvođače može se unaprijediti stanje zaposlenih u oblasti poljoprivrede i ribarstva, smatraju u Demokratskoj Crnoj Gori.

Portparol Demokrata, Anđela Peković, rekla je da zaposleni u oblasti poljoprivrede, duvanske i prehrambene industrije, kao što su radnici fabrike Ribarstvo, Primorke, nikšićke pekare Nikpek, Ekomeduze, nekadašnje bukovačke fabrike vode Gorska i mljekare Nika, dijele sudbinu zaposlenih u drugim uništenim preduzećima u Crnoj Gori.

“Divlja privatizacija u Crnoj Gori ostavila je ogromne posljedice, kako na radno-pravni status zaposlenih i ostvarivanje njihovih prava po osnovu rada, tako i na prava lokalnih i državnog budžeta i prava fondova da im pripadnu odgovarajuća sredstva iz bruto zarade zaposlenih”, navela je Peković u saopštenju.

Ono što Demokrate nude je, kako je kazala, očuvanje postojećih resursa i njihovo racionalno korišćenje, unaprijeđenje zdrave poljoprivredne proizvodnje, vodenih resursa i zdrave hrane.

“To podrazumijeva i podsticajne mjere za poljoprivredne proizvođače, školovanje kadra specijalizovanog za oblast poljoprivrede, prehrambene i duvanske industrije, a ništa manje bitno i neodložno utvrđivanje odgovornosti onih koji su se ogriješili o radnike i zakon i koji su doprinijeli ovakvom stanju”, smatra Peković.

Naime, radnici su, kako je rekla, kao kolateralna šteta procesa privatizacije ostajali bez zarada, pa im je, samim tim, uskraćeno pravo i na penzije i otpremnine zbog nepovezanog radnog staža, jer se nijesu uplaćivali porezi i doprinosi na lične dohotke.

“Preko hiljadu radnika je ostalo bez posla, preko hiljadu porodica je ostalo bez nasušne kore hljeba, ali ko još iz vlasti o tome brine”, pitala je Peković.

Prema njenim riječima, ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja, Petar Ivanović, slavodobitno reče nedavno kako je Crna Gora od Evropske komisije (EK) jedina dobila godišnju ocjenu koja označava dobar progres u oblastima poljoprivrede i ribarstva, i da je po tom pitanju “lider u region”.

“Pa valjda to bolje znaju radnici koji su ostali bez posla i koji dobro osjećaju taj napredak na svojoj koži i od ministra poljoprivrede, i od onih koji su dali tako visoku ocjenu, naročito za razvoj ribarstva”, dodala je Peković.

Prosto je nejasno, kako je zaključila, zbog čega se sva ta preduzeća u tim oblastima nalaze u tako krajnje nezavidnom i teškom položaju ako se zna da postoje velike rezerve čiste i pitke vode, izuzetno kvalitetne i nadaleko čuvene mliječne proizvode, visokokvalitetno maslinovo ulje i sokove koje je proizvodila Primorka iz Bara.