Predsjednik Opštine Nikšić, Marko Kovačević je sa saradnicima ugostio IFAD delegaciju koja je u okviru Projekta razvoja klastera i transformacije ruralnih područja (RCTP) posjetila našu opštinu.

Ispred RCTP projektnog tima sastanku su prisustvovali: Igor Jovanović – direktor projekta, Armin Spahić – ekspert za razvoj lanaca vrijednosti, Marko Žižić – ekspert za razvoj lanaca vrijednosti, a ispred IFAD tima- Thierry Lassale – tehnički rukovodilac, viši ekonomista, FAO investicioni centar, Marion Triquet – specijalistkinja za monitoring i evaluaciju, Nikora Tsurukawa – specijalista za životnu sredinu, ECG/NEN, Steven Jonckheere, – viši tehnički specijalista – rodna i društvena ravnopravnost i Alessandra Pani – programski asistent.

Cilj posjete je da se uvjere u uspješne rezultate tekućeg projekta, kao i da se nastavi komunikacija povodom očekivanog početka novog Projekta adaptacije na klimatske promjene i otpornost u planinskim predjelima Crne Gore (GORA projekat), čiji početak se očekuje sredinom 2023. godine. Projekat stvaranja klastera i transformacije ruralnih područja je prvi projekat Međunarodnog fonda za razvoj poljoprivrede (IFAD) u Crnoj Gori.

U periodu od 2018. do 2021. godine kroz Komponentu II- Podrška razvoju ruralne infrastrukture klastera u Nikšiću, podržano je 48 projekta iz oblasti putne infrastrukture i 22 projekta iz oblasti voda, čija je ukupna vrijednost investicija bila 2.498.482,87 €, od čega je 1.866.702,97 € bila podrška kroz navedenu komponentu. Za Komponentu 2 za 2022. godinu je odobreno 19 aplikacija koje se tiču putne infrastruktuire, ukupne dužine 7.695 m, ukupnog iznosa investicije 704.575,09 €.