Nikšićka kompanija Neksan nije odustala od kupovine Rudnika boksita i već danas će Odboru povjerilaca dostaviti novu ponudu, kazao je vlasnik Neksana Miodrag Daka Davidović, a prenosi portal CdM.

On je kazao da je odluka o kupovini Boksita sada već postala stvar principa.

„Nećemo odustati od Boksita i tek sad počinje utakmica. Radnike Boksita nikad i ni po koju cijenu nećemo ostaviti na cjedilu, ovo je sada već postalo i stvar principa“, rekao je Davidović.

On je dodao da će dokazati da Boksiti koji su napravili 135 miliona eura gubitaka, mogu da funkcionišu.

„Već sjutra ćemo dostaviti novu ponudu i pružiti novu nadu radnicima Boksita. Ovim potezom Odbor povjerilaca nije urušio samo Boksite i radnike već dobrim dijelom i Željeznicu i Luku Bar. Sigurno je da Boksiti neće propasti i biće respektabilna i pouzdana kompanija“, kazao je Davidović.

Govoreći o dosadašnjoj ponudi, on je podsjetio da su bili ponudili pet miliona eura za ništa, kako bi ubijedili radnike i državu da su ozbiljni u svojoj namjeri.

Takve navode obrazložio je činjenicom da su novac ponudili za kupovinu Boksita, iako nijesu dobili koncesije bez čega nema organizovanja proizvodnje.

„Rizikovali smo čitavu svoju firmu i zadužili je za pet miliona eura, ne znajući šta će se dešavati sa koncesijama za eksploataciju rude. Dali smo ponudu koja je bila veća za 500 hiljada nego što su Rusi platili imovinu Boksita prije deset godina. Za tih deset godina iskopano je više od 3,5 miliona tona rude, mehanzacija je starija deset godina i kompletna logistika“, naveo je Davidović.

On je dodao da, imajući sve to u vidu i da Boksiti moraju da otkupe zemljište da bi se mogla nastaviti eksploatacija, da se mora zamijeniti otrajala oprema, u Neksanu su više nego sigurni da su dali fer ponudu za imovinu Boksita.

Davidović je poručio da neće odustati i kazao da „ide ljeto, idu bolji dani“.

Neksan je za kupovinu imovine Boksita bio ponudio 4,4 miliona eura, uz dodatnih 600 hiljada za rješavanje socijalnog programa.