mladi niksica

Koncertom Dječjeg hora Srpskog pjevačkog društva „Jedinstvo“ iz Kotora u Sabornom hramu u Nikšiću 7.maja počeli su „Dani Svetog Vasilija Ostroškog 2018“.
Večeras u 20 časova u Parohijskom domu održaće se promocija knjige „Duhovna poetika oca Lazara Ostroškog“ autora mati Jelena, igumanije manastira Ćelija Piperska.

Knjige IK „Agape“ biće promovisane, u četvrtak 10. maja u Parohijskom domu u 18 časova. Na promociji će govoriti Arno Gujon, Aleksandra Ninković Tasić i Aleksandar Gajšek.

Istog dana u 19:30, u nikšićkom Sabornom hramu, biće upriličen svečani doček i doksologija Mitropolitu borispoljskom i brovarskom Ukrajinske pravoslavne crkve Moskovskog patrijarhata g. Antoniju . Nakon toga, jubilarni koncert povodom 25 godina od osnivanja, održaće Hor Svetog novomučenika Stanka“.

U petak, 11 maja, uoči praznika Svetog Vasilija Ostroškog, u Sabornom hramu svečano praznično bdenije u 18 časova služiće Mitropolit borispoljski i brovarski Antonije i Preosvećeni Episkop Joanikije. Književna nagrada „Izviiskra Njegoševa“ biće uručena ovogodišnjem dobitniku, pjesniku Ranku Jovoviću, na svečanosti organizovanoj u Parohijskom domu u 20 časova.

U subotu 12. maja, na dan praznika, svečana Sveta liturgija služiće se u Sabornom hramu u 9 časova, a tradicionalna Svetovasilijevska litija, kojom će, u molitvenom hodu kroz Nikšić, načalstvovati više arhijereja, počeće u 18 časova. „Dani Svetog Vasilija Ostroškog 2018“ završiće se u nedelju 13. maja, Svetom arhijerejskom Liturgijom koju će u Pivskom manastiru služiti uvaženi gost Mitropolit borispoljski brovarski G. Antonije i nadležni Arhijerej Vladika Joanikije.