U okviru ciklusa Dani evropskog filma, u Nikšićkom pozorištu će od sjutra do 15. septembra, biti prikazana tri filma: „Tuđina“, „Djeca“ i „Žeđ“. Organizatori ovog događaja su Evropska unija u Crnoj Gori i EU Info Centar i JU Nikšićko pozorište u okviru Septembarskih dana i Programa podrške razvoju kulture u Nikšiću.

Ulaz za sve projekcije koje su u 20 sati je slobodan.

Režiju i scenario za fil “Tušina”, koji otvara program sjutra veče, uradio je Feo Aladag, a glavne likove tumače: Sibel Kekili, Nizam Schiller i Derya Alabora. Radi se o zanimljivo upakovanoj porodičnoj priči, u kojoj Umaj živi sa mužem Kemalom i sinom Čemom, u predgrađu Istanbula. Kemal je staln o nasilan prema ženi I djetetu. Kod nje se budi snažna čežnja za rodnim gradom, Berlinom i njenim roditeljima. Umaj u očaju pakuje stvari i pokušava da pobjegne od života u istambulu i svog braka.

Slovačka filmska produkcija iz 2015. godine, nikšićkoj publici će biti predstavljena dramom „Djeca“ („Deti“), u srijedu. Ovaj filmski naslov nastao je iz četiri kratka filma: „Sin“, „Maraton“, „Kanarinac“ i „Otac“, koji zajedno čine cjelovit pogled na različite odnose roditelja i djece. Otac koji pokušava da se nosi sa zatvorenim svijetom svog autističnog sina; mladić koji ne može da podnese odvajanje od porodice; dječak koji živi sa neosjetljivim očuhom, tiraninom; iznevjerena žena koja se stara o svom umirućem ocu. Svaki lik se bori sa teškoćama na svoj način. Režiju ovog filma uradio je Jaro Vojtek, dok je scenario napisao Marek Lešćak. Glumci su: Eva Bandor, Janos Gosztonyi, Vlado Zboron, Roman Bubla, Martin Horvath i Richard Feliks.

Bugarska produkcija je na programu trećeg dana. Publika će moći da pogleda devedesetominutnu dramu „Žeđ“ („Žažda“), u kojoj majka, otac i šesnaestogodišnji sin žive na brdu, na kraju sela. Oni se izdržavaju perući hotelske čaršave. Dotok vode nije stalan i često je uopšte nema. Dolaze bušioci – otac i kćerka – kako bi riješili problem snadbijevanja vodom. Porodični harmoničan život se narušava. Svako svakog voli i mrzi. Žeđ za ljubavlju je tako velika da je samo smrt može utišati. Film je rađen u režiji Svetle Tsotsorkova, a scenario su pisali: Svetosav Ovtcharov, Svetla Tsotsorkova i Ventislav Vasilev. Uloge tumače: Monika Nadzenova, Alehander Benev, Svetlana Yancheva, Ivaylo Hristov i Vassil Mihajlov.

D.D.