svjetski dan, intelektualna svojina, pronalazači

Svjetski dan intelektualne svojine obilježava se 26. aprila širom svijeta, u preko 180 država, nizom manifestacija i aktivnosti.
Svjetska organizacija za intelektualnu svojinu (WIPO) 2001. godine ustanovila je taj praznik u cilju razvoja svijesti o rastućoj ulozi intelektualne svojine u svakodnevnom životu, ne samo u muzici, umjetnosti i svijetu zabave, već i kroz proizvode i tehnološka dostignuća koja oblikuju svijet u kome živimo.

Dan je ustanovljen i u cilju obilježavanja doprinosa pronalazača i umjetnika opštem razvoju čovečanstva.
Generalni direktor WIPO Fransis Gari je tim povodom poručio da 26. april slavi kao mogućnost da se diskutuje o ulozi intelektualne svojine u odnosu na inovacije i kreativnost.

Ove godine, Dan intelektualne svojine u čitavom svijetu se objeležava pod motom ”Inovacije poboljšavaju naše živote”.
Zavod za intelektualnu svojinu Crne Gore, u čast ovog praznika intelektualne svojine, može da iskaže više nego zadovoljstvo što je, kao organ državne uprave Crne Gore, blagovremeno i uspješno, po raznim osnovama, doprinio ne samo zaštiti domaćih i stranih titulara prava intelektualne svojine, već je i u edukativnom i savjetodavnom smislu, bio maksimalno angažovan kako bi intelektualna svojina u Crnoj Gori bila zaštićena i afirmisana na evropskom nivou.