covid 19

U Crnoj Gori je od danas covid potvrda potrebna i za pristup poslovnim centrima, poslovnim zgradama u okviru kojih posluje više od tri privredna subjekta i objekte koji se bave trgovinom neprehrambene robe, a čija površina je veća od hiljadu kvadrata. To je predviđeno novim epidemiološkim mjerama u borbi protiv coronavirusa koje će važiti do 8. oktobra.

Direktor Instituta za javno zdravlje Igor Galić rekao je da su vlasnici, korisnici i upravljači ovih objekata dužni da vrše kontrolu i odrede odgovornu osobu za poštovanje ove mjere.
On je kazao da je novim mjerama predviđeno da se Nacionalna digitalna COVID potvrda izdaje odmah poslije druge doze vakcine i da je od tog trenutka validna.
Galić je naveo da je novim mjerama predviđeno da svadbama i drugim privatnim proslavama koje se organizuju u ugostiteljskim objektima, uz posjedovanje digitalne COVID potvrde može prisustvovati 50 osoba i ako ceremonija održava na terasi, bašti ili u unutrašnjosti objekata.
Dozvoljeno je izvođenje muzike uživo u unutrašnjosti ugostiteljskih objekata uz obavezu da svi zaposleni, muzičari i gosti posjeduju Nacionalnu digitalnu potvrdu.
Nacionalna digitalna COVID potvrda je validna samo ukoliko osoba ispunjava uslova da je u cjelosti vakcinisana, nezavisno od toga koliko je dana prošlo od revakcinacije.
Galić je kazao da je COVID potvrda važeća i ako osoba posjeduje negativan PCR test na COVID-19 koji nije stariji od 72 sata ili pozitivan PCR test koji je stariji od 14 i nije stariji od 180 dan.
Potvrda je valida i ako osoba posjeduje negativan brzi antigenski test koji nije stariji od 48 sati.
Galić je najavio da će od 9. oktobra Nacionalna digitalna COVID potvrda biti neophodna i za ulazak u objekte koji se bave prodajom prehrambenih proizvoda, a koji imaju površinu od hiljadu i više metara kvadratnih.