Svjetski dan meteorologije

Svjetski meteorološki dan obilježava se danas u znak sjećanja na 23. mart 1950. godine, kada je službeno osnovana Svjetska meteorološka organizacija (WMO) – međuvladina organizacija i specijalizovana agencija Organizacije ujedinjenih nacija, koja okuplja 185 članica.

Obilježavanje Svjetskog dana meteorologije posvećuje se unaprijeđenju nacionalnih hidrometeoroloških službi za praćenje i prognoziranje klime i uticaja klimatskih promjena na zdravlje ljudi, prirodne resurse i privredu.

Sve veća osjetljivost na klimatske promjene, uslovila je potrebu unaprijeđenja nacionalnih hidrometeoroloških službi, kako bi se obezbijedilo uspješnije praćenje i prognoziranje klime.

U međunarodne programe praćenja prisustva zagađujućih materija u vazduhu, kao što su ozon u prizemnom sloju, smog, čestice, sumpor dioksid i ugljen monoksid, od kojih je većina direktna posljedica sagorijevanja fosilnih goriva u industriji, gradovima i vozilima, aktivno su se uključile svjetska meteorološka organizacija i nacionalne službe zemalja članica.