Sveti sveštenomučenik Kliment

Sveštenomučenik Kliment bio je predodređen za velika djela još od najranijeg djetinjstva. Naime, prema predanju, njegova majka – Efrosinija, prorekla mu je mučeničku smrt prije nego što je umrla kada je Klimentu bilo tek 12 godina.

Kliment se još kao mladić pročuo kao veliki dobročinitelj i sveti čovjek. Iako je bio veoma mlad, pričalo se da posjeduje “staračku mudrost” pa su i mnogi stariji ljudi dolazili i od njega tražili savjete i pomoć. Ovaj svetitelj je živio povučeno, uzdržavajući se od bilo kakvog užitka i trudeći se da pobijedi svoje tjelesne slabosti.

Stari spisi navode da, od svih svetitelja “nikad niko od postanja svijeta” nije mučen tako surovo i strašno kao Sveštenomučenik Kliment. Ovo de dogodilo u vrijeme progona hrišćana od strane cara Dioklecijana. Proveo je dvadeset osam godina na mukama i po tamnicama, ali se nije odricao hrišćanske vjere. Legenda bilježi i jednu zanimljivu priču iz života ovog svetitelja. Kada je Kliment doveden pred cara Dioklecijana u Rim, car je pred njega postavio na jednu stranu razna oruđa za mučenje, a na drugu darove, odlikovanja, odijela, novac… Onda je rekao svetitelju da bira. Sveštenomučenik Kliment je bez razmišljanja izabrao oruđa, a mučenje koje je uslijedilo bilo je strašno – komad po komad mesa otkidan mu je s tijela, “tako da su se kosti bijelile ispod”, navode spisi.

Rimski vojnici su Klimenta konačno ubili 312. godine u crkvi u Ankiri i to dok je kao arhijerej služio crkvenu službu. Njegove mošti i danas počivaju na ovom mjestu, gdje mnogobrojni vjernici dolaze jer se vjeruje da su čuda Svetog Klimenta bezbrojna i velika.
Zato što je veliki dio svog mučeničkog života proveo u zatvoru i mučenju, vjeruje se da na ovaj praznik niko ne bi trebalo da dira noževe i ostale oštre predmete kako ne bi “povređivao” rane Svetog Кlimenta. Takođe, iako nije crveno slovo, trebalo bi izbjegavati težak, fizički rad i sređivanje doma već dan provesti sa porodicom i prijateljima i na ovaj način proslaviti uspomenu na život i veli pred njega postavio na jednu stranu razna oruđa za mučenje, a na drugu darove, odlikovanja, odijela, novac… Onda je rekao svetitelju da bira. Sveštenomučenik Kliment je bez razmišljanja izabrao oruđa, a mučenje koje je uslijedilo bilo je strašno – komad po komad mesa otkidan mu je s tijela, “tako da su se kosti bijelile ispod”, navode spisi.
Rimski vojnici su Klimenta konačno ubili 312. godine u crkvi u Ankiri i to dok je kao arhijerej služio crkvenu službu. Njegove mošti i danas počivaju na ovom mjestu, gdje mnogobrojni vjernici dolaze jer se vjeruje da su čuda Svetog Klimenta bezbrojna i velika.
Zato što je veliki dio svog mučeničkog života proveo u zatvoru i mučenju, vjeruje se da na ovaj praznik niko ne bi trebalo da dira noževe i ostale oštre predmete kako ne bi “povrijeđivao” rane Svetog Кlimenta. Takođe, iako nije crveno slovo, trebalo bi izbjegavati težak, fizički rad i sređivanje doma već dan provesti sa porodicom i prijateljima i na ovaj način proslaviti uspomenu na život i veli život i velika djela Sveštenomučenika Кlimenta.