Dan Zaljubljenih, 14. februara slavi se u mnogim zemljama kao praznik zaljubljenih i praznik prijateljstva. Tada parovi razmjenjuju nježne poruke i poklone kao dokaz ljubavi, ali i crvene ruže koje su simbol strasti.

Prvobitno praznik katoličke crkve, dan Svetog Valentina do srednjeg veka nije bio poistovjećivan sa romatičnom, već sa fizičkom ljubavi, dok se sada slavi kao dan ljubavi i zaljubljenih.

Sveti Valentin je dugo smatran danom neudatih i neoženjenih, a ne bračnih parova. Toga dana djevojke bi se skrivale po selu i čekale da ih mladići pronađu, a parovi stvoreni nakon te igre trebalo je da se venčaju tokom te godine.
Sveti Valentin je postao popularan još osamdesetih godina prošlog vijeka u Kini i na Tajvanu gdje postoji još jedan tradicionalni praznik za zaljubljene, Si Sijao Đie, koji vodi porijeklo od antičke legende. On se praznuje sedmog dana sedmog mjeseca lunarnog kalendara.

A istoga dana, u Japanu, žene, posebno zaposlene, moraju svojim muškim kolegama da poklanjaju čokolade i čokolande bombone, ponekad i veoma skupe.

Na Tajvanu postoji još jedan praznik, 14. mart, nazvan Bijeli dan, koji je zapravo komercijalni fenomen izmišljen u Japanu, a zatim prekopiran u Južnoj Koreji, Tajvanu i Hong Kongu.