Medjunarodni dan muškaraca

Međunarodni dan muškaraca je godišnji međunarodni događaj koji se slavi 19. novembra. Prvi put obilježen 1999. godine na Trinidadu i Tobagu, ovaj dan je, s popratnim zbivanjima, stekao potporu mnogih pojedinaca i udruženja u Australiji, na Karibima, u Aziji, Evropi, Africi i Ujedinjenim nacijama.

Govoreći u ime Uneska, direktorka Žena i kulture mira, Ingeborg Brajnes rekla je o Međunarodnom danu muškaraca: To je izvrsna ideja koja će doprinijeti rodnoj ravnoteži. Dodala je i da će Unesko vrlo rado sarađivati s organizatorima. Ciljevi proslave Međunarodnoga dana muškaraca uključuju fokusiranje na zdravlje muškaraca i dječaka, poboljšavanje rodnih odnosa, promovisanje rodne ravnopravnosti, te isticanje pozitivnih muških uzora.

To je prilika za naglašavanje diskriminacije prema muškarcima i dječacima te proslavu njihovih postignuća i doprinosa, posebno za njihove doprinose zajednici, porodici, braku i brizi za djecu.

Međunarodni dan muškaraca slavi se 19. novembra u preko 60 država uključujući Trinidad i Tobago, Jamajku, Australiju, Indiju, Kinu, Sjedinjene Američke Države, Singapur, Maltu, Ujedinjeno Kraljevstvo, Južnu Afriku, Mađarsku, Irsku,  Ganu,  Kanadu,  Dansku,  Austriju,  Francusku,  Zimbabve,  Bocvanu, Pakistan, Grenadu, Antigvu i Barbudu, Sveti Kristofor i Nevis, Svetu Luciju,  Norvešku,  Grenadu,  Italiju, Kajmanska ostrva i Bosnu i Hercegovinu.