osmi mart

Svuda u svijetu, save godine, 8. mart se obilježava kao jedan poseban dan – Dan žena. Prvi Dan žena je obilježen 1909. godine u Sjedinjenim Američkim Državama, ali sama ideja o ovom danu je došla mnogo ranije.

Prvi protesti žena dogodili su se davne 1857. godine u Njujorku. Žene zaposlene u tekstilnoj industriji su izašle na ulice i javno demonstrirale zbog loših radnih uslova i niskih plata. Demonstracije je ubrzo ugušila policija, ali te hrabre žene su osnovale sindikat samo dva mjeseca kasnije.
Jedan od najpoznatijih i najupečatljivijih protesta je bio 1908. godine kada je 15.000 žena marširalo ulicama Njujorka zahtijevajući bolje plate, kraće radno vrijeme i pravo glasa.

Prvi Dan žena se nije održao 8. marta, već 28. februara. Godinu dana kasnije, 1910. godine, na prvoj Međunarodnoj konferenciji žena u Kopenhagenu je odlučeno da se organizuje Međunarodni dan žena, koji se i dan danas obilježava 8. marta.

Kroz istoriju je ovaj dan gubio, ali i dobijao na snazi. Danas, kada se žene i dalje suočavaju sa mnogobrojnim problemima u društvu, diskriminacijom na poslu i manjkom ravnopravnosti, ovaj dan je i više nego bitan.
Ipak živimo u dobu gde je položaj žene bolji nego ikada i gde nije sve tako crno. U mnogim zemljama se više ne obilježava samo 8. mart, već cijeli mjesec. Čitav mjesec je posvećen ženama i slave se žene koje su promijenile istoriju, žene koje su uticale na to da danas živimo bolje. Ali i sve ostale žene na ovom svijetu, majke, bake, tetke, komšinice, male, velike, tihe, glasne – različite a jednake.