Bebe

Svaka deseta beba na svijetu se rodi prije vremena, što godišnje čini 15 miliona beba. Dan prijevremeno rođenih beba obilježava se širom svijeta 17. novembra. U obilježavanju ovog dana učestvuju brojna udruženja roditelja, organizacije, kompanije i pojedinci u čitavom svijetu.

Ovaj datum je 2011. godine uvršten u kalendar Svjetske zdravstvene organizacije kao dan podizanja svijesti o ovom problemu, kao i o podršci bebama i njihovim porodicama.

 

 

Bebe koje su rođene prijevremeno su one koje su rođene prije 17. nedelje trudnoće. Ovako rođena djeca često imaju probleme sa respiratornim sistemom, probleme sa sluhom, vidom, kao i poteškoće u razvoju. Takođe, kod prijevremeno rođenih beba često se javlja rizik od hroničnih bolesti, a ovakav porođaj je rizičan i za majku. Najčešće te bebe prve nedelje i mjesece svog života provedu u Institutu za neonatologiju.

I dalje nije poznat pravi razlog zbog kojeg dolazi do prijevremenog rođenja bebe, ali za bitne uzroke smatraju se poremećaji direktno vezani za stanje bebe, hronične ili akutne bolesti majke, kao i socio-ekonomske prilike trudnice.