Mladi NikšićaNa današnji dan

Darvinov dan jest praznik koji se obilježava 12. februara u čast rođenja engleskog naučnika Charlesa Darwina. Ovaj praznik je prilika da se naglasi njegov doprinos nauci, kao i promoviše nauka.
Proslave Darvinovog rada organizuju se još od njegove smrti 19. aprila 1882. Slavlja su se odvijala u Down Houseu, kući u predgrađu Londona u kojoj su Charles Darwin i članovi njegove porodice živjeli od 1842. do 1896.
U Cambridgeu se 1909. skupilo 265 naučnika iz 167 zemalja kako bi odali počast doprinosu ovog naučnika, što je predstavljalo dotad najveće okupljanje u njegovu čast.
Proslava Darvinovog dana ima i svoju web-stranicu, koja nudi besplatnu registraciju i informacije o obilježavanjima ovog praznika širom SAD-a. Načini obilježavanja variraju od svečanih večera, radionica, simpozija, predavanja, debata, raznih takmičenja, koncerata, poetskih večeri, predstava, muzejskih izložbi, edukativnih putovanja, izleta u prirodu, crkvenih svečanosti itd. U engleskom gradu Shrewsburyju, u kojem je Darwin rođen, od 2003. obilježava se Darvinov festival, koji traje tokom cijelog februara.