Ministarka nauke Sanja Damjanović, danas je u Vili Gorica okupila ambasadore i njihove predstavnike kako bi zatražila podršku njihovih zemalja za lansiranje regionalnog razvojnog projekta, Međunarodnog instituta za održive tehnologije na prostoru Jugoistočne Evrope (SEEIIST), na Mapu evropskih istraživačkih infrastrukturnih projekata tzv ESFRI roadmap.

Damjanović je ovom prilikom istakla da je projekat SEEIIST nesumnjivo najozbiljniji naučnotehnološki i medicinski projekat u jugoistočnoj Evropi koji targetira jedan od najvećih društvenih izazova – borbu protiv kancera.
Upravo borba protiv kancera je i jedna od misija Evropske komisije, te sami projekat ima snažnu evropsku perspektivu.
Ona je podsjetila da je, još prošle godine, projekat ušao u drugu fazu zahvaljujući finansijskoj podršci Evropske komisije ali i zahvaljujući podršci 18 evropskih klinika i institucija, od kojih je posebno izdvojila CERN, iz čak 14 zemalja Evrope.
“Mi zapravo koristimo konkurentnost kao instrument da obezbijedimo investiciju koja iznosi 200 miliona eura a sledeći važan korak jeste da lansiramo projekat na jedinstvenu listu evropskih infrastrukturnih projekata tzv ESFRI roadmap i ako se nađemo na ovoj listi pokazujemo jaki panevropski karakter projekta kojim pokazujemo da ovo nije samo benefit za naš region nego za cijelu Evropu”, kazala je Damjanović.
Jedan od uslova da se SEEIIST projekat nađe na ovoj mapi jeste politička podrška bar tri zemlje regiona a pošto se radi o podršci kroz EU fondove jako je važno da i sve druge zemlje stanu uz ovaj projekat jer se na ovaj način upravo SEEIIST projektom Evropi vraća liderska pozicija u ovoj oblasti.
Sastanku su prisustvovali ambasadori Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Kosova, Njemačke, Sjeverne Makedonije, Slovenije i Francuske, kao i predstavnici ambasada Mađarske, Rumunije i Slovačke.
Izvor: CDM