Dalibor Peković, mladi, uspješni i perspektivni grafički i veb dizajner, rođen je 1987. godine. U svom studiju ChoDex pored već pomenutih bavi se još i video produkcijom, video editovanjem, vfx efektima… Posle iskustva sa agencijom za grafički i veb dizajn iz Barija – Clienti Plus, 2015. godine uplovljava u preduzetničke vode osnivanjem ChoDex Studija. Radio je na brojnim projektima, između ostalog, Bedem fest, Festival uličnih svirača, Boem fest, Hakaton. Pored pomenutih sarađivao je i sa poznatim muzičkim imenima – Pankreas, Gomila Nesklada, Off Duty, Aleksandar Bogdanović, V.I.S. Zli, ali i sa modnom dizajnerkom Martom Miljanić. Sa Daliborom smo pričali o njegovim počecima i ljubavi prema digitalnom dizajnu, kao i brojnim drugim temama.

Kada se pomene riječ djetinjstvo na šta prvo pomislite?

Herceg Novi, lozinka (dječija igra), plaža.

Kako provodite slobodno vrijeme?

Pretežno odgledam neki film ili seriju. Izletim da se vidim s društvom (mada slobodno vrijeme – šta je to … jede li se to (smijeh))

Rođeni ste u Splitu, živjeli u Herceg Novom i Baru i već dugi niz godina živite u Nikšiću. Da li Vam je neki od ovih gradova posebno drag i zašto?

Pa svaki od njih je ostavio neki svoj trag u mom životu i na neki način uticao na formiranje mene kao ličnosti. Herceg Novi pretežno me veže za djetinjstvo, Bar za traženje sebe, Nikšić, grad koji je odredio moj životni pravac , a Split…hm Split ima neko posebno mjesto u mom srcu.

 

Otkud ljubav prema digitalnom dizajnu? Kada je sve počelo?

Kad sagledam u prošlost sve je nastalo nekako spontano, ali opet s nekim smjernicama. Više faktora je uticalo na taj put, recimo porodica Vikalo je imala dobar uticaj jer sam kao klinac družeći se s njihovim sinom Vanjom bio okružen štamparskim poslom i upoznao se sa postojanjem osnovnih alata za pripremu štampe, al’ vjerovatno najveći uticaj je imao prvi jači komp koji je mogao te iste programe da pokrene i mašina za plastificiranje koju mi je stari uzeo kad smo se doselili u Bar. Još uvijek se sjećam prvog posla od 1000 vizitkarata za očevog druga (to je bio apsolutni haos, ali i ono što me navuklo na ovaj put).

Osnivač ste ChoDex Studija. Kako je sve to počelo i šta Vas je navelo da uplovite u preduzetničke vode?

Hm, počelo je dosta davno ali do osnivanja ChoDex Studija nije nikada bilo u potpunosti ozbiljno. Probao sam da radim za druge i radio svakakve poslove ali nekako nikada nisam mogao da trpim autoritet (genetika valjda), pa umjesto da se svađam s ljudima koji me zapošljavaju odlučio sam da zaposlim sam sebe.

Da li je u Nikšiću teško biti preduzetnik?

Rećiću ti kad postanem jedan… Previše olako potežemo riječ preduzetnik…. Šalu na stranu rekao bih da je riječ koju tražiš zanimljivo, a ne teško. Mislim, kroz moj posao nije toliko bitno gdje se tačno nalazite, a opet klima ovdje je super, konkurencija je konkurencija gdje god bili, teško mora biti kad tek počinjete, ma šta počeli, al’ dok god volite to što radite nekako bolje trpite taj napor… Težina poslovanja, iliti stres, je u neku ruku vaš prijatelj podsjeća vas da postojite i da imate za šta da se borite, doduše uvijek ima slučajeva kad izgorite malo više nego što bi trebalo.

 

Čime se sve bavite, tačnije, koja su Vaša zaduženja u studiju?

Ja sam čistokrvna svaštočina. Mislim kad otvarate nešto svoje na vama je da brinete o svemu što može da vas snađe. ChoDex Studio je na neki način kao moje dijete i moja je dužnost da ga njegujem i zaštitim. Tako da ako treba da se ostaje prekovremeno ostajem prekovremeno, ako treba da se smanje troškovi vidim šta mogu da učinim po tom pitanju, ako zagusti u nekoj sveri posla zasučem rukave i pripomognem da se ona izvede na pravi put bilo da je to video produkcija, marketing, web dizajn, dizajn, programiranje (sad valjda kontate zašto svaštočina). Gledam da imidž ostane sačuvan i da ljudi budu zadovoljni uslugom, naravno ponekad koliko god željeli to nije moguće skroz ispoštovati ali trudim se…

Šta Vas od navedenog najviše interesuje i u čemu najviše uživate?

Video produkcija je definitivno moja strast, ali moram priznati kad se debagovanje koda u programiranju nađe na dnevnom meniju ostanem i po 2-3 dana bez sna a ne osjetim da radim (valjda sama činjenica rješavanja problema je ono što me najviše privlači).

Radili ste na brojnim projektima i sarađivali sa poznatim imenima iz Crne Gore. Na koji projekat ste najponosniji i zašto?

Ima tu svega stvarno, tako da izdvojiti neki bi bilo možda malo nekorektno prema drugima, ali sad trenutno radim na 2 projekta i nadam se da će baš ta 2 projekta biti moj najveći podvig do sad… Al ostaje da se vidi.

Šta biste poručili nekome ko tek počinje da se bavi digitalnim dizajnom?

Stalno širite svoje znanje, sad barem kad imamo online kurseve na sve strane do njega nije teško doći. Na vama je samo da izdvojite malo svog vremena, jer šta god da se desi znanje vam niko ne može oteti.

A koju poruku biste poslali generalno mladim osobama iz Nikšića/Crne Gore?

Nađite ono što vas ispunjava ma šta to bilo i ma šta drugi mislili o tome ako vas to ispunjava posvetite se tome i vremenom će se isplatiti, samo nemojte da očekujete da će se isplatiti preko noći jer za dobre stvari treba vremena i žrtvovanja.

Šta za Vas predstavlja Nikšić i da li imate neko omiljeno mjesto u Nikšiću?

Nikšić je grad koji je uspio da me začara na neki poseban način, grad mojih korijena i grad prepun potencijala koji nažalost se slabo koristi, ali možda jednog dana to ne bude tako. Sivi grad koji zrači sa bezbroj boja, rekao bi da je to moja definicija Nikšića.

loading…