Najstariji svjetionik na svijetu izgrađen je za vreme Rimskog carstva.
Svjetionik Herkules (Torre de Hercules) nalazi se u Španiji, u sjevernom dijelu grada La Korunja. To je najstariji svjetionik na svijetu koji je još u upotrebi.

Kula Herkules stoji na stjenovitom poluostrvu u zalivu Betanzos i ima visinu od 55 metara, koji i danas funkcioniše. Drevni rimski svetionik nije samo jedinstven arhitektonski spomenik, to je spomenik velike imperije, koji je savršeno očuvan do današnjih dana.

Izgradnja svjetionika je počela početkom II veka, nakon što su Rimljani osvojili Galiciju. Tvorac kule bio je arhitekta Kai Servii Lupo.
Prve slike svjetionika su iz 1086. godine, a rimski svjetionik je i na engleskoj srednjovjekovnioj svjetskoj mapi, koja je sačinjena u 1300. godini.

Svjetionik je postepeno gubio svoj značaj i bio je napušten. Restauracija rimskog svetionika počela je 1791. godine, nakon opsežnog renoviranja i dodavanjem novih arhitektonskih elemenata toranj je dobio moderan izgled i naziv ,,kula Hercules”.
Oko svjetionika izgrađen je park sa skulpturama vajara kao što su Pablo Serano i Fransisko Leiro. U 2009. godini , jedinstveni rimski svetionik je upisan na UNESCO-v popis mesta svetske baštine u Evropi.

Izvor: B92