korona covid 19

Sve više evropskih država, uprkos vakcinaciji najmanje polovine stanovništva, ponovo uvodi radikalnu mjeru totalnog lok dauna, a Austrija je prva država koja je uvela obaveznu vakcinaciju od 1. februara naredne godine.

I u drugim evropskim državama, iako vakcinacija protiv kovida još uvijek nije formalno obavezna, pritisak na nevakcinisane je ogroman, ograničeno im je kretanje, a u nekim državama, poput Italiije, vakcina je uslov da mogu na posao bilo gdje da rade, u državnom ili privatnom sektoru.
Crnogorska ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović, najavila je da će od 1. decembra vjerovatno biti na snazi kovid potvrde, a da je moguće da će one biti obavezne za sve zaposlene u javnoj upravi – školstvo, zdravstvo, policija, vojska…
Ukoliko ovo stupi na snagu, to će izvjesno, značiti i pritisak na zaposlene da se vakcinišu jer će im biti gotovo neizvodljivo poštovati pravilo negativnog testa koji bi morali raditi svakih nekoliko dana.
Iako ova mjera još uvijek nije na snazi, a nije ni izvjesno da će biti, direktor RTCG Boris Raonić upozorio je sve zaposlene da se vakcinišu, ili im prijeti – otkaz.
Iako kovid potvrde podrazumijevaju i opciju negativnog testa na koronu, kao i opciju preležane zaraze, Raonić to ne ostavlja kao opciju za preko 700 zaposlenih u Javnom servisu.
Ukoliko kovid potvrde u Crnoj Gori budu obavezne za sve zaposlene u javnoj upravi, pitanje je i kako će premijer Zdravko Krivokapić dolaziti na posao.
Kako Premijer ne ispunjava uslov da je vakcinisan, ali ni onaj da je prošlo manje od 180 dana od dana prvog pozitivnog PCR testa (premijer je bolovao koronu prije više od godinu), moraće imati negativan PCR test na svaka 72 sata. To je, za sada, pravilo za kovid potvrde, ukoliko ne dođe do izmjena.
Naime, u evropskim državama sve češće se pominje i 2G pravilo u brojni objektima, što znači da pristup ovim prostorima imaju samo vakcinisane ili osobe koje su preležale virus. Negativan test uopšte nije opcija.
Austrija u lokdaunu
U Austriiji je na snazi je lokdaun, i stanovnici iz kuće mogu izaći samo do posla ili po namirnice, a otvorene su samo prehrambene prodavnice i apoteke.
Građani su već počeli da dobijaju poruke sa zakazanim terminom vakcinacije, a u nacrtu zakona predviđeno je da osobe koje ne budu poštovale obavezu vakcinacije budu kažnjene sa do 3.600 evra za odbijanje prve doze i 1.450 za odbijanje treće doze.
Već duže vrijeme je u pojedinim djelovima Austrije, uključujući i Beč, važi “2G“ pravilo u kafićima, restoranima, sportskim dvoranama ili kod frizera, što znači da pristup ovim prostorima imaju samo vakcinisane ili osobe koje su preležale virus. Zbog toga policija vrši rigorozne kontrole, kojih nisu pošteđeni ni turisti.
Izvor:VOP