Predstavnici sektora transporta okupljeni u Crnogorskom turističkom udruženju (CTU) tražili su od Vlade da im pomogne u ostvarenju povraćaja naknade u iznosu od sedam centi po litru goriva, namijenjene izgradnji autoputa i finansiranju reprezentativnog sporta.

Predstavnici sektora transporta obratili su se sa tim zahtjevom ministarstvima finansija i saobraćaja i pomorstva.

“U skladu sa odlukom Ustavnog suda kojom je utvrđeno da Uredba o načinu obrazovanja maksimalnih maloprodajnih cijena naftnih derivata nije u saglasnosti sa Ustavom i zakonom, očekujemo da se obavi povraćaj naknade za izgradnju autoputa i finansiranje reprezentativnog sporta, koja se primjenjivala od 20. aprila”, navodi se u saopštenju CTU.

Preduzeća koja se bave prevozom putnika u linijskom i vanlinijskom prevozu su, kako se navodi, kao veliki potrošači goriva dodatno bili opterećeni uvođenjem naknade, što je imalo za posljedicu neplanirano povećanje troškova poslovanja.

“Obzirom da je riječ je o nezakonitom aktu, nadamo se da ćemo naići na razumijevanje nadležnih institucija i očekujemo pomoć u ostvarenju prava na povraćaj sredstava koja su uplaćena po ovom osnovu, posebno za ona preduzeća koja imaju dokaze o ostvarenoj potrošnji”, dodaje se u saopštenju.

Gorivo u Crnoj Gori 7. novembra je pojeftinilo sedam centi, nakon što je u Službenom listu objavljeno da je neustavna dopuna Vladine Uredbe o načinu obrazovanja maksimalnih maloprodajnih cijena naftnih derivata.

Ustavni sud je 14. oktobra proglasio neustavnom dopunu Vladine Uredbe o načinu obrazovanja maksimalnih maloprodajnih cijena naftnih derivata.

Vlada je dopunu Uredbe donijela 16. aprila, koja je počela da važi 21. aprila.