Dok fudbalska groznica uveliko trese svijet, UEFA završava pripreme za početak eEURO 2021 PES prvenstva koje će se održati od danas do 11. jula i na kojem će učestvovati i Crna Gora.

PES je po mnogima najbolja simulacija fudbala ikada napravljena što je prepoznala i UEFA pa nekoliko godina unazad održava i esports takmičenja.
Crna Gora je na kvalifikacijama tokom marta i aprila završila kao prva u grupi i obezbijedila direktan plasman na eEURO2021, u grupi A, sa Srbijom, Turskom i Poljskom.
Naši reprezentativci su Vučeta Šćepanović (ArtiePG) i Rade Pavićević (_r_a_d_e_), dva najbolja i najpoznatija igrača.
Šćepanović je već poznat javnosti budući da je i prošle godine bio crnogorski PES reprezentativac, dok je Pavićević to mjesto izborio u crnogorskim kvalifikacijama.
Prva utakmica ih očekuje danas u 12.15 časova, protiv reprezentacije Poljske.
Igra se po modelu “viner breket”. Ako dobiju Poljsku, igraju protiv pobejdnika meča Srbija – Turska.
U slučaju poraza igraju protiv poraženog iz tog duela.
“Mislim da možemo da napravimo dobar rezultat bez obzira na to što imamo jako tešku grupu. Mi se pripremamo online. A kad igrate offline to je malo brže i potpuno su drugačije pripreme za to”, istakao je Šćepanović, prvak Crne Gore u e-fudbalu (PES).
Ove godine, zbog pandemije, neće biti odlaska u London i takmičenja na Vembliju, već će biti organizovano online takmičenje.
Na eEURO 2021 za nagradni fond od 100 hiljada eura takmičiće se 16 timova u četiri grupe, a u grupi A najveća konkurencija Crnoj Gori, po mišljenju Šćepanovića, je Srbija.
Najjača grupa na prvenstvu je grupa D u kojoj su Francuska i Italija.
“Ne zna se ko će od njih biti u top dva i to će biti najneizvjesnija grupa”, istakao je Šćepanović.
Predsjednik Saveza elektronskih sportova Crne Gore (SESCG) Filip Šoć smatra da je kvalifikacija naše reprezentacije na Evropsko prvenstvo dokaz da su igrači iz Crne Gore u evropskom vrhu i istakao saradnju sa Fudbalskim savezom Crne Gore (FSCG).
“Crna Gora je u kvalifikacijama završila kao prva u grupi. Ovaj rezultat je specifičan, jer su se oni već drugu godinu zaredom uspjeli da se kvalifikuju za to i nadamo se da će nas na prvenstvu predstavljati dobro i donijetu medalju”, rekao je Šoć.
SESCG će prenositi mečeve na svom YouTube kanalu, a UEFA na svom zvaničnom kanalu.
SESCG je jedan od osnivača nedavno formirane Adria esports federacije (AEF) u kojoj su za sada i Makedonija i Bosna i Hercegovina, a do kraja godine se očekuje pridruživanje Slovenije, Hrvatske, Kosova i Albanije.