Na nedavno završenoj 26. Juniorskoj balkanskoj matematičkoj olimpijadi održanoj u Sarajevu, Crna Gora je zauzela ubjedljivo posljednje mjesto. Ono što je posebno alarmatno, da se što prije mora krenuti u korjenite reforme obrazovnog sistema u Crnoj Gori je podatak da je pobjednik Rumunija osvojila 224 poena, a Crna Gora samo dva.
Na ovom prestižnom takmičenju učestvovalo je 109 učenika iz 18 zemalja, stalnih članica JBMO (Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Kipar, Grčka, Sjeverna Makedonija, Crna Gora, Moldavija, Rumunija, Srbija) i gostujućih zemalja (Turska, Azerbejdžan, Hrvatska, Francuska, Kazahstan, Kirgistan, Saudijska Arabija, Tadžikistan i Bosna i Hercegovina (B tim).
Konačni rezultati objavljeni na zvaničnoj stranici JBMO pokazuju da je na predzadnjem mjestu Albanija sa osvojena 22 poena.
Ovaj alarmanti podatak upozorili su iz NVU Prosvjetni radnici Crne Gore koji smatraju da ovakav rezuztat ne treba da nas čudi.
U tom NVU ističu da se godinama urušava školstvo i status prosvjetnih radnika, tvrde da se sprovode reforme koje daju loše rezultate i poručuju da su odmah mora krenuti u korjenite promjene u obrazovnom procesu.
Izvor: Cdm