novac

Crna Gora je izručila ruskog državljanina Nikolaja Kajmakčija, koji je kao dio kriminalne grupe podzemlja opljačkao oko 100 miliona rubalja (milion dolara) koristeći fiktivne dokumente da bi dobio povraćaj PDV-a iz saveznog budžeta, rekla je portparolka Ministarstva unutrašnjih poslova Irina Volk za TASS u petak. Kako je kazala, Kajmakči je optužen za prevaru masovnih razmjera izručen.

„Na aerodromu Podgorica predat je pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova i Federalne kazneno-popravne službe Rusije radi prevoza u Moskvu“, rekla je Volk.
Kako se navodi, izvršilac je, kio deo organizovane grupe, učestvovao u dostavljanju fiktivnih dokumenata o finansijskim i ekonomskim rezultatima jednog broja preduzeća u Rostovu na Donu.
Dokumenti su sadržavali lažne informacije o njihovim transakcijama, što je omogućilo ovim kompanijama da dobiju povraćaj PDV-a iz saveznog budžeta.
Nakon predaje ovih deklaracija poreskim organima, okrivljeni i njegovi saučesnici su pronevjerili ukupno oko 100 miliona rubalja“, dodala je portparolka MUP-a.
Kriminalna aktivnost grupe je spriječena kada su pokušali da prevare saveznu blagajnu tako što su dobili još povraćaja PDV-a u iznosu od preko 60 miliona rubalja (800.000 dolara) za drugi kvartal 2014.godine.
Krivični postupak je pokrenut na osnovu člana 159. Krivičnog zakona Ruske Federacije.
Izvor: Analitika