Crna Gora će biti domaćin U17 Evropskog šampionata 2023. godine za odbojkaše, saopšteno je iz Odbojkaškog saveza Crne Gore (OSCG).

Dodjeljivanjem organizacije ovog takmičenja, Evropska odbojkaška konfederacija (CEV) je još jednom odala priznanje OSCG za prethodno organizovana slična takmičenja. Podsjećanja radi, naša zemlja je u oktobru prošle godine bila domaćin Evropskog prvenstva za kadetkinje, za šta je OSCG dobio čestitke i pohvale za organuzaciju od strane CEV-a.
Biće to prvi put da se EP U17 (za kadete) održava u formatu sa 16 ekipa, što je odlučeno ranije ove godine na bordu CEV-a.
– Nakon uspješne organizacije U17 Evropskog prvenstva za odbojkašice, koje je održano u oktobru 2020. godine u Podgorici, siguran sam da će naši prijatelji u Crnoj Gori iskoristiti svoje iskustvo i smisao za inicijativu kako bi uspješno organizovali još jedno takmičenje visokog standarda, nudeći na taj način mladim odbojkašima priliku da se takmiče na međunarodnom nivou i nastave da se razvijaju – kazao je predsjednik CEV-a Aleksandar Boričić.
U saopštenju CEV-a navodi se i da će ovo biti treći put da Crna Gora organizuje veliko evropsko takmičenje, s obzirom na to da je 2013. godine, zajedno sa Srbijom, bila organizator U18 Evropskog prvenstva u ženskoj konkurenciji. Iu CEV-a podsjećaju da je Igor Vušurović 2000. u Sidneju osvojio zlatnu olimpijsku medalju (osvojili su je i Budvanin Goran Vujević i Bjelopoljac Vladimir Batez), a ističe se i da je “Crna Gora sebe ustanovila kao jaku odbojkašku naciju koja je igrala u završnicama evropskih prvenstava 2019. i 2021. godine”.
– Zahvaljujemo se CEV-u na povjerenju što nam je dodijelilo organizaciju Evropskog prvenstva do 17 godina. Velika nam je čast da ugostimo najbolje evropske odbojkaše tog uzrasta, uradićemo sve što je do nas da prvenstvo bude organizovano na najbolji mogući način, da bude na još većem nivou nego što je bila organizacija EP za djevojčice. Iskoristićemo ovu priliku za animaciju muške odbojke u našoj državi, cilj nam je da na taj način uključimo što više dječaka. Svim gostima želimo prijatan boravak u Crnoj Gori, potrudićemo se da se osjećaju prijatno kod nas i jedva čekamo da se okupimo – istakao je predsjednik Odbojkaškog saveza Crne Gore Cvetko Pajković.
Izvor: Pobjeda