Državna sekretarka u Ministarstvu zdravlja, Slađana Ćorić, saopštila je da se kliničko-bolnički centri u Kotoru i Beranama mogu očekivati za dvije do pet godina. Ona je u Jutarnjem programu Televizije Crne Gore (TVCG) kazala da će od kadrovske politike i broja ljekara zavisiti u kom će se pogledu razvijati te zdravstvene ustanove.

Ćorić je istakla da Klinički centar Crne Gore (KCCG) najveće opterećenje trpi u Internoj klinici, naročito kardiologiji i radiologiji.

Naglasila je da ta ustanova daje podršku edukaciji kadra.

Loši uslovi rada, dodala je, natjerali su u prethodnom periodu ljekare sa sjevera da dolaze u Podgoricu.

“Transformacijom opštih bolnica u kliničko-bolničke centre nadam se da se to više neće dešavati”, kazala je Ćorić za TVCG.

Prioritet klinički centar u Podgorici

Predsjednik Sindikata zdravstva Crne Gore, Vladimir Pavićević, istakao je da je u ovom trenutku prioritet izgradnja novog kliničkog centra u Podgorici, koji će u svakom trenutku imati sve specijalnosti.

“Opšte bolnice moraju da rade na infrastrukturi i osposobljavnju kadra. U Podgorici je potrebna izgradnja kliničkog centra sa svim tercijalnim klinikama, a moraće se regulisati i transport hitno ugroženih pacijenata”, kazao je Pavićević u Jutarnjem programu.

Ocijenio je da novi klinički centar u glavnom gradu mora imati makar 18 operacionih sala. Sada, kako kaže, imamo šest sa dvije pomoćne i dvije operacione sale na Očnoj klinici