U Crnoj Gori se zahvaljujući vakcinisanom velikom broju građana danas radi i zarađuje, kazala je generalna direktorica Direktorata za zdravstvenu zaštitu u Ministarstvu zdravlja, Slađana Ćorić, i dodala da je trećina punoljetnog stanovništva do sada imunizovana.

Ćorić je napomenula da je vakcinacija u Crnoj Gori dobrovoljna i da će tako će i ostati.
Prema njenim riječima, Ministarstvo zdravlja, u saradnji sa Institutom za javno zdravlje, Kliničkim centrom i Domom zdravlja Podgorica je u kontinuitetu, strategijski, svakom prilikom apelovalo na vakcinaciju i poštovanje propisanih mjera uz obrazloženje zašto je to nužno.
“Da bismo živjeli, radili i zarađivali. Rezultat, između ostalog, brojnih medijskih nastupa je precizan i mjerljiv”, kazala je Ćorić.
Ona je rekla da je u Crnoj Gori u decembru prošle godine bilo preko 11 hiljada inficiranih korona virusom, a da ih danas ima 363.
“U decembru smo imali nula vakcina i nula vakcinisanih. Danas je slika potpuno drugačija. Crna Gora danas živi, radi i zarađuje zahvaljujući, između ostalih, građanima koji su se vakcinisali”, istakla je Ćorić.
Ona je poručila da terba zahvaliti svakom građaninu koji je odlučio da sačuva svoje, zdravlje svoje familije i kolega.
“Samo se sjetite šta za jednog čovjeka koji oboli od korone to znači: od borbe za dah preko mašine do nemogućnosti da radi i izdržava porodicu”, naglasila je Ćorić.
Ćorić je dodala i da je infodemija ozbiljno zapuštana u crnogorskom zdravstvu, što dokazuje odnos javnosti prema MMR vakcini.
“Infodemija nije rođena pojavom koronavirusa već je hronično oboljenje koje je zahvatilo sve sfere, među kojima i oblast javnog i ličnog zdravlja”, kazala je Ćorić.
Prema njenim riječima, činjenica da je svaki treći punoljetni građanin do sada vakcinisan protiv korona virusa dokazuje da Crna Gora ipak ne podliježe malignom uticaju infodemičara.
Ćorić je poručila da je jul pravo vrijeme za imunizaciju.
“Ako se sada vakcinišete, revakcinacija slijedi početkom avgusta, što znači da je vaš organizam od septembra spreman za borbu protiv svjetske pošasti. Vakcina je zaobilazni put u odnosu na bolnice”, zaključila je Ćorić.