Mladi Nikšića

Crnogorska kulturna mreža (CKM) pozvala je premijera Duška Markovića da se založi za ostvarivanje ustavnih prava Crnogoraca u Vrbasu.

Iz CKM-a su saopštili da je Crnogorski nacionalni savjet uputio inicijativu Skupšini opštine Vrbas da se, s obzirom da postoje svi zakonski preduslovi, u službenu upotrebu uvede crnogorski jezik, prenosi portal rtcg.me.
To je, kako su podsjetili, peti put da se ova inicijativa upućuje, i zbog nepostojanja političke volje nije realizovana.
“Imajući u vidu da Crna Gora ima obavezu da pruži podršku Crnogorcima širom svijeta, a naročito onima koji žive u Srbiji, jer je tamo naša dijaspora najbrojnija, a zbog veoma loše komunikacije koju imamo sa kabinetom premijera Duška Markovića, koristimo priliku da ga javno pozovemo da se založi da se Crnogorcima u Vrbasu omoguće ustavna prava”, navode iz CKM-a.
Oni su ocijenili da crnogorska zajednica u Srbiji nema status kakav joj po Ustavu pripada, “i bilo bi logično da se premijer Marković založi za crnogorce koji žive u Vrbasu”.
“Nadajući se da premijer Marković redovno čita dnevnu štampu, nadamo se da će pročitati ovaj naš apel, i da će se sa pozicije na kojoj se nalazi založiti se da se našim bratstvenicima u Srbiji omoguće ustavna prava. Čvrsto vjerujemo da premijeru Markoviću nije u interesu da se crnogorsko ime u Srbiji ugasi, a ukoliko država nastavi da se neodgovorno odnosi prema Crnogorcima u Srbiji, izvjesno je da će se to desiti”, navodi se u saopštenju.