Mladi Nikšića

Ekonomski rast na Zapadnom Balkanu nastavljen je i 2017. godine, ali sporijim tempom nego 2016. Najbrže u regionu su rasli Crna Gora i Kosovo, navodi se u posljednjem ekonomskom izvještaju Svjetske banke za Zapadni Balkan, prenosi portal RTCG.

Izvještaj SB potvrdio je i ocjene iz Vlade, ali i premijera Duška Markovića koji je nedavno medijima kazao da dosadašnji rezultati ukazuju na dobre trendove, te istakao da će se nastaviti i stopa ekonomskog rasta, ali i porast broja novih radnih mjesta.
Svjetska banka i ove godine očekuje snažan priliv stranih investicija u Crnoj Gori, ali i nastavak fiskalne konsolidacije.
U zemljama Zapadnog Balkana je, kako navodi SB, u prvoj polovini ove godine otvoreno 230.000 radnih mjesta, što je porast od 3,8 odsto u odnosu na isti period prošle godine, i jednako je stanju prije izbijanja svjetske krize, 2008. godine.
Viši ekonomista Sanja Madžarević Šujster predstavljajući izvještaj SB, kazala je da je zapošljavanje dostiglo nivoe prije krize i siromaštvo je smanjeno.
“Zapošljavanje se vratilo na nivo prije krize, iako je nezaposlenost ostala visoka”, kazala je Šujster.
Navela je i da je pozitivna vijest da je, ove godine, više od polovine radnih mjesta bilo otvoreno u privatnom sektoru.
“Neto priliv stranih direktnih investicija povećan je u Crnoj Gori koja je predvodnik u regionu”, kazala je Šujster.
Kazala je i da je potrebno je stvoriti fiskalni prostor za podršku razvoju u regionu.
Podsjetila da je u Crnoj Gori u toku implementacija Fiskalne strategije kojom se želi zaustaviti rast duga kroz smanjenje deficita.
“Proces fiskalne konsolidacije treba nastaviti i pozdravljamo napredak koji je ostvaren ove godine. U Crnoj Gori je zakonodavni okvir omogućio dodatno smanjenje nekvalitetnih kredita”, kazala je predstavnica SB.
Pored toga SB, očekuje snažniji rast EU što bi trebalo da utiče na naš region.
“Zbog pridruživanja EU, u regionu je važno zadržati foks na reforme, bez obzira na političke cikluse”, zaključila je Šujster.