Crna Gore je i dalje sigurna zemlja bez zabilježenih slučajeva afričke kuge svinja, saopšteno je iz Evropske agencije za bezbijednost hrane (EFSA).Ta agencija pojačava napore kako bi se zaustavilo širenje afričke kuge svinja u Evropi i proširuje kampanju na još devet zemalja.

Podsjećaju da su prošlog ljeta pokrenuli veliku kampanju za podizanje svijesti o ovoj bolesti u jugoistočnoj Evropi.
“Kampanja je sprovedena u partnerstvu sa lokalnim organima u zemljama koje čine ‘ugroženi region’ – Albaniji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Grčkoj, Kosovu, Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji, Srbiji i Sloveniji – zbog blizine zemljama u kojima je afrička kuga svinja prisutna”, navodi se u saopštenju.
IZ Efse je saopšteno da sada proširuju kampanju usmjerenu prvenstveno na uzgajivače u Bugarskoj, Češkoj Republici, Litvaniji, Letoniji, Poljskoj, Slovačkoj, Estoniji, Mađarskoj i Rumuniji.
“Kao naučna organizacija, mi neumorno radimo na izradi procjena i davanju preporuka koje mogu pomoći zemljama ugroženim afričkom kugom svinja da zaštite životinje i svoje ekonomije. Prošle godine odlučili smo primijeniti naučna saznanja na terenu i pokazati da je agencija EFSA posvećena pomaganju uzgajivačima i drugima koji žive u sjenci ove strašne bolesti. Kampanja je bila dobro primljena u prvoj grupi zemalja te sada dalje širimo poruku o otkrivanju, prevenciji i prijavljivanju”, kazao je šef Odjeljenja za zdravlje životinja i biljaka u agenciji EFSA Nikolaus Kriz.
Ova kampanja, kako se navodi u saopštenju, dopunjuje aktuelne napore Evropske komisije i drugih međunarodnih organizacija usmjerene na iskorjenjivanje ove bolesti u Evropi.
“Afrička kuga svinja je virusna bolest koja pogađa domaće i divlje svinje. Ovaj virus nije opasan po ljude, ali je nanio značajnu štetu ekonomijama mnogih zemalja. Za njega nema vakcina, pa širenje može dovesti do klanja velikog broja svinja koje se uzgajaju na farmama u ugroženim oblastima”, navodi se u saopštenju.