namirnice, mršavljenje

Iako fizička aktivnost ima mnogo dokazanih blagodeti, nove studije otkrivaju da je pravilna ishrana temelj uspješnog gubitka kilograma. Zato, ako želite da smršate sljedeće četiri stvari trebalo bi da izbjegavate po svaku cijenu.

Gazirana pića
Gazirana pića su najveći izvor praznih kalorija. Kad pijete sokove, tijelo se puni šećerom, a ne dobije apsolutno nikakvu hranjivu vrijednost. Ukratko, ovakvi sokovi pune tijelo velikom količinom kalorija, ali vas neće zasititi jer nemaju hranjivu vrijednost.
Ako redovno pijete sokove, veće su šanse da ćete se ugojiti. Na primjer, jedna limenka gaziranog soka od 330 ml sadrži oko 160 kalorija. Ako pijete limenku soka dnevno, za mjesec dana ćete unijeti oko 4.800 dodatnih kalorija u tijelo, što je oko 0,6 kilograma.
Alkohol
Ako želite da smršate treba da prestanete da pijete alkohol. Kao i sokovi, i alkohol sadrži prazne kalorije, što znači da nema pravu hranjivu vrijednost. Alkoholna pića neće vas zasititi, a unijećete dodatne kalorije u tijelo. Alkohol vas takođe podstiče i da jedete više, a usporava vaš metabolizam.
Trans masti
Trans masti se nalaze u mnogim prženim i prerađenim namirnicama. Studije navode da će osobe kod kojih trans masti čine osam odsto kalorija u ukupnom udjelu kalorija dobiti oko 7,2 odsto tjelesne mase kroz osam godina.
Trans masnoće podstiču gojenje, a uzrokuju i gomilanje masti iz drugih djelova tijela u predio stomaka. Osobe koje žele da smršaju trebalo bi da izbjegavaju prerađenu hranu.
Rafinisane žitarice
Rafinisane žitarice uključuju brašno, bijeli hljeb, bijeli pirinač, bijele tjestenine i njihove derivate, navodi se na sajtu Lifehack.
Nutricionisti ih nazivaju “lošim ugljenim hidratima”, jer su ove namirnice odgovorne za gojenje kod mnogih ljudi. Prilikom procesa obrade ove namirnice gube vlakna i hranljivi sadržaj, a ostaju šećer i skrob koji se pretvaraju u masnoću i dovode do gojenja. Ako želite da smršate, trebalo bi da izbjegavate ove namirnice i da jedete proizvode od cijelog zrna žitarica.
Izvor: n1 Zagreb