Cetinjanin Marinko Rajković
Cetinjanin Marinko Rajković, kojeg istražitelji terete da je dio kriminalne grupe označene kao kavački klan a koji je uhapšen prije mjesec u Nikšiću, pristao je na saradnju sa tužilaštvom, saznaje Pobjeda.
Istražitelji su u prethodnom periodu otkrili najmanje četiri osobe koje su dio ove kriminalne grupe, kao i organizatora.
U Nikšiću je tada sa Rajkovićem uhapšen i Nikola Drecun kojem je stavljeno na teret isto krivično djelo- učešće u organizovanoj kriminalnoj grupi. Dvojica „kavčana“ uhapšena su prilikom rutinske kontrole kada je nikšićka policija pretresla njihov automobil i pronašla metalnu šipku, što ih je navelo na sumnju da su planirali napad.
Opsežnom istragom, inspektori su došli do saznanja da je na čelu ove kriminalne grupe Nikšićanin, koji prema bezbjednosnim procjenama slovi za visokopozicioniranog člana kavčkog klana. On je, kako se sumnja, angažovao Rajkovića i Drecuna da prebiju njegovog sugrađanina iz suparničkog klana – „škaljarca“, čiji identitet je poznat istražiteljima.
Izvori bliski istrazi navode da je svjedok saradnik otkrio uloge članova ove kriminalne organizacije koja je po nalogu osobe organizatora angažovala i Bajru Pistu za neke ranije napade. Nakon toga, Pista je odgovarao na pitanja tužioca na okolnosti o kojima je Rajković svjedočio.
Svjedok saradnik u svom iskazu naveo je da je ova grupa imala pomoć od zatvorskog policajca Ivana Brnovića. Za sada nije poznato više detalja o ulozi Brnovića, osim da mu je određen pritvor do 30 dana.
Brnović je uhapšen u petak za vrijeme radnog vremena po nalogu Specijalnog tužilaštva.
Istražitelji nijesu stavili tačku na slučaj. Kako nezvanično saznaje Pobjeda, provjeravaju se i ostali službenici Istražnog zatvora za koje postoji sumnja da su bili uključeni u kriminalne poslove.
Brnović je radio kao ključar u Istražnom zatvoru. Policija je u petak oko 13.30 sati privela Brnovića i još nekoliko njegovih kolega u policiju na prepoznavanje.
Inspektori Brnovića terete da je prenosio informacije između članova kriminalne grupe. Za to postoje i dokazi, jer je već neko vrijeme bio pod nadzorom, kao i iskaz svjedoka.
Brnović je uhapšen samo dva dana nakon ranjavanja pritvorenika Ranka Radulovića iz Nikšića.
Radulović je ranjen 3. juna, na poligonu za šetnju Istražnog zatvora.
Istražitelji su identifikovali četiri osobe za koje se sumnja da su članovi kriminalne organizacije koja je pokušala da ubije Radulovića. Svi su označeni kao bliski kavačkom klanu, osim zatvorskog policajca, protiv kojeg je pokrenut disciplinski postupak.
Ova dva događaja istražitelji ne povezuju, već se, kako su nam kazali, radi o novoj istrazi.
Radulovića je ranio pritvorenik Nikola Drecun, a u napadu su mu pomogli Novljanin Nemanja Zurovac i Cetinjanin Mošo Paović.
Raduloviću se sudi u podgoričkom Višem sudu zbog stvaranja kriminalne organizacije. Prema stavu tužilaštva Radulović je bio na čelu grupe koja je planirala više likvidacija.