Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, ministarka odbrane Milica Pejanović Đurišić i načelnik Generalštaba VCG Dragan Samardžić čestitali su Dan Vojske Crne Gore 7. Oktobar, prenosi CDM.

“Povodom 7. oktobra–Dana Vojske Crne Gore, svim pripadnicima i pripadnicama Vojske Crne Gore, ministru odbrane prof. dr Milici Pejanović Đurišić i načelniku Generalštaba Admiralu Draganu Samardžiću, upućujem srdačne čestitke i želje za uspješno i predano obavljanje ovih zahtjevnih dužnosti. U godini velikih i značajnih jubileja koje proslavaljamo u Crnoj Gori, važno mjesto ima i desetogodišnjica Vojske Crne Gore i njenog obnavljanja kao institucije nezavisne države Crne Gore. Slavna vojna tradicija i istorija u milenijumskoj borbi za očuvanje crnogorske nezavisnosti, doprinosili su tome da vojnički poziv uvijek bude posebno poštovan”, kazao je Vujanović.

Kako je istakao, profesionalizam i predanost radu VCG i procesu reforme odbrambenog sistema doprinijeli su da, u deceniji iza nas, napravimo ogroman iskorak u izgradnji modernih oružanih snaga u skladu sa potrebama crnogorskog društva.

“Naporno i vrijedno ste radili na razvoju sposobnosti i implementaciji modernih standarda na putu Crne Gore u NATO, dajući dragocjen doprinos procesu evro-atlantskih integracija. Posebno želim istaći časnu službu svih pripadnika Vojske u međunarodnim misijama i operacijama, zahvaljujući kojima je Crna Gora postala prepoznata kao pouzdan partner na globalnoj mapi u nastojanjima da se mir i bezbjednost uspostave širom svijeta”, kazao je Vujnaović.

Povodom 7. oktobra Dana Vojske Crne Gore on je odao priznanje svim njenim pripadnicima i pripadnicama za ostvarene rezultate u prethodnom periodu.

“Takođe očekujem da ćete uspješno odgovoriti i predstojećim zadacima u procesu integracije u NATO doprinoseći bezbjednom i sigurnom životu, stvarajući uslove za njen dalji ekonomski prosperitet. Nek je vječna Crna Gora!”, poručio je Vujanović

Dan Vojske čestitala je i ministarka odbrane Milica Pejanović Đurišić.

Ona je naglasila da u godini kada obilježavaju jubilej, deset godina postojanja Vojske Crne Gore, zadovoljstvo joj je što može da konstatuje da su uspješno završili značajnu etapu u procesu razvoja odbrambenog sistema Crne Gore.

U čestitci koju je uputila navela je da su pripadnici Vojske Crne Gore posvećenim radom i zalaganjem pokazali profesionalizam, spremnost i odlučnost da ispunjavanjem svakodnevnih zadataka i kontinuiranim radom na usavršavanju svojih vještina, budu svakim danom angazovani na realizaciji uspostavljene vizije razvoja sektora odbrane.

“Vjerujem da će zadovoljstvo postignutim rezultatima biti dodatna motivacija da i u narednom periodu posvećeno radite na postavljenim zadacima i ciljevima, čime ćete najbolje doprinijeti kontinuitetu integracionih procesa, ali prije svega, prosperitetu i sigurnosti građana Crne Gore. Još jednom, uz želje za lične i profesionalne uspjehe, čestitam vam Dan vojske!”, dodaje se u čestitci ministarke.

Dan Vojske čestitao je i načelnik Generalštaba VSG Admiral Dragan Samardžić.

“Vojska Cme Gore ove godine obilježava deset godina postojanja. U tih, za istoriju malih, a za nas velikih deset godina uradili smo puno u procesu transformacije Vojske. Izgradili smo sistem u skladu sa savremenim standardima i u skladu sa potrebama Cme Gore i njenih građana. Ovim putem želim da vam odam priznanje za posvećenost i profesionalizam iskazan u izvršavanju svih postavljenih zadataka u prethodnom periodu.Deset godina koje su za nama, period su na koji možemo biti posebno ponosni.

Posvećeno smo radili na unapređenju sposobnosti i interoperabilnosti sa oružanim snagama partnerskih zemalja, intenzivirali smo modemizaciju i opremanje Vojske. Naši pripadnici u međunarodnim misijama i operacijama prepoznati su kao izuzetni profesionalci, uvijek ocijenjivani najvišim ocjenama. Dali smo značajan doprinos ostvarivanju strateškog cilja Cme Gore na putu punopravnog članstva u NATO. Transformacija i modemizacija, kao neprekidni procesi, te vojna integracija u NATO postavljaju nove izazove pred nas. Siguran sam da ćemo biti na visini zadatka i zajedničkim naporima i timskim duhom, svojstvenim vojničkoj profesiji, uspješno odgovoriti svim budućim zadacima i izazovima.

Posebno priznanje odajem našim kolegama koji ovaj praznik slave daleko od svoje domovine, dostojno predstavljajući svoju Vojsku i Državu u međunarodnim operacijama i misijama. Želim im dobro zdravlje, uspješnu misiju i bezbjedan povratak u Cmu Goru”, navodi se u čestitci Samardžića.