Predsjednica Ljekarske komore Žanka Cerović upozorila je da se plasira veliki broj špekulacija i netačnih informacija, zbog čega je pozvala stručnu javnost da ne unosi dodatni nemir ili sumnju u medicinsko postupanje koje se sprovodi isključivo saglasno savremenim protokolima liječenja.

 

On je kazala da svaki vid špekulacija nanosi nesagledivu štetu upravo zdravlju građana.

 

“Svjedoci smo da se u posljednje vrijeme mogu čuti različite negativne kvalifikacije u javnosti koje se odnose na rad ljekara i na rad ustanove, ali i zdravstvenog sistema uopšte”, rekla je Certović.

 

Prema njenim riječima, plasira se veliki broj netačnih infomacija u javnoj komunikaciji što neminovno dovodi do stvaranja ambijenta straha, zabrinutosti, neizvjesnosti i dodatno otežava i usložnjava postojeću zdravstvenu situaciju svima, a posebno zdravstvenim radnicima.

 

“Ljekarska komora Crne Gore apeluje da građani poštuju propisane epidemiološke mjere jer samo angažman cjelokupnog društva i lična odgovornost svakog pojedinca može dovesti u prvom redu do stavljanja epidemijološke situacije pod kontrolu”, istakla je Cerović.

 

Ona objašnjava da je širenje epidemije nesumnjivo posljedica infektivnosti samog virusa na šta se sada ne može uticati, ali i posljedica lične odgovornosti u dijelu poštovanja propisanih epidemioloških mjera na šta svi mogu uticati.

 

“Apelujemo da stručna javnost vodi računa o javno izgovoronoj riječi i njenim posljedicama na cjelokupni društveni ambijent jer svaki vid špekulisanja sa neprovjerenim, netačnim i iz konteksta istrgnutim informacijama od stručne javnosti nanosi nesagledivu štetu upravo zdravlju građana”, kazala je ona.

 

Ona je apelovala da kolege ljekari ne zaborave da su oni za mnoge naše građane glavni izvor savjeta i informacija o korona virusu, načinima liječenja i značaju imunizacije.

 

“U tom smislu imaju odgovornost da u javnim nastupima prilagode svoje izjave na takav način, da poštujući struku, budu razumljivi građanima i nikako ne unose dodatni nemir ili sumnju u medicinsko postupanje koje se u zdravstvenom sistemu sprovodi isključivo saglasno savremenim protokolima liječenja za zbrinjavanje ove vrste pacijenata”, naglasila je Cerović.

 

Ona je kazala da crnogorski ljekari i zdravsteni radnici neprekidno zbrinjavaju pacijente u duhu svog profesionalnog i ljudskog opredjeljenja. Kako je navela, neprekidno su izloženi mogućnosti da se inficiraju virusom i ugroze svoje zdravlje, neprekidno su izloženi stresu, premorenosti od radnog ambijenta velikog broja pacijenata, otežanim uslovima rada.

 

“Zato apelujemo na odgovorne medije, nevladine oragnizacije, različita udruženja i ljekare da pomognu svojim razumnim postupanjem solidarnošću i humanošću”, kazala je ona.

 

Prema njenim riječima, ono što se dešava u Crnoj Gori, dešava se svugdje u svijetu, veliki broj oboljelih i umrlih, sporadnično nepoštovanje epidemijloških mjera i otpora vakcinaciji.

 

“Ali ja vjerujem u građane Crne Gore. Poštujete epidemiološke mjere, vakcinišite se, jer alternative nema”, poručile je Cerović.

 

Izvor: Mina