CEDIS

Korisnici elektrodistributivnog sistema su u februaru preuzeli ukupno 239.085.985 kWh električne energije, što je za oko 12 odsto manje u odnosu na januar, saopšteno je iz CEDIS-a.

“Najviše električne energije, oko 40 odsto, distribuirano je korisnicima na području Podgorice, Danilovgrada i Cetinja (Region 2)”, navode iz CEDIS-a.
Očitano je ukupno 387.717 brojila, ili 94 odsto od ukupnog broja (neočitana mjerna mjesta nalaze se u objektima koji nijesu stalno nastanjeni).
“Procenat očitanosti na mjernim mjestima koja su opremljena novim, elektronskim brojilima je 99 odsto”, saopšteno je iz CEDIS-a.
Ekipe Sektora za održavanje su u februaru 1855 puta intervenisale na terenu.
“Vrijednost radova na održavanju elektroenergetskih objekata iznosila je 426.311 eura”, navodi se u saopštenju.
Na distributivnu mrežu je tokom februara priključeno 392 nova korisnika.
Prethodnog mjeseca na području Crne Gore je ugrađeno 560 novih, elektronskih brojila.
“Ukupan broj mjernih mjesta u Crnoj Gori koja su opremljena elektronskim brojilima na daljinsko upravljanje je oko 335 hiljade, čime je pokriveno preko 80 odsto konzuma”, saopšteno je.
Na nivou sekundarne mreže, na području Kotora, u toku je izgradnja dvije trafostanice 10/0,4kV “Kavač 6” i „Kavač 7“ i tehnički prijem za objekat TS 10/0.4 kV “Studentski dom”.
“Vrijednost navedena tri objekta iznosi oko 230 hiljada eura”, ističu iz CEDIS-a.
Tokom februara rađeno je i na pribavljanju dokumentacije ili nabavci neophodne opreme/radova za 18 projekata, takođe na nivou sekundarne mreže, čija je ukupna vrijednost oko 1.4 miliona eura.
“Najviše sredstava od navedenog iznosa, biće izdvojeno za izgradnju trafostanica (10/0,4kV) i pripadajuće mreže na području Podgorice i Bara”, saopšteno je iz CEDIS-a.
Na području Podgorice u toku je realizacija projekata izgradnje sedam trafostanica (10/0,4 kV) čija je vrijednost oko 590 hiljada eura, dok je na području Bara aktuelno pet projekata izgradnje novih objekata (TS 10/0,4 kV) vrijednosti oko 380 hiljada eura.
Osnovna djelatnost CEDIS-a je distribucija električne energije, izgradnja i održavanje distributivnih objekata i mreže. CEDIS distribuira električnu energiju za oko 414 hiljada korisnika na području Crne Gore.
Izvor: CdM